Cîțu a trimis demisiile miniștrilor USR PLUS la Cotroceni. Criza politică se complică

Cîțu a trimis demisiile miniștrilor USR PLUS la Cotroceni. Criza politică se complică

Demisiile miniștrilor USR PLUS au ajuns pe masa președintelui Klaus Iohannis, după ce o ultimă încercare de negociere, a acestuia, cu liderul USR, Dan Barna, a eșuat.

Premierul Florin Cîțu a anunțat că a transmis demisiile miniștrilor USR PLUS la Cotroceni, pentru ca șeful statului să semneze decretele de revocare. Cu acest prilej, el a înaintat președintelui și propunerile de interimari. Demisiile şi interimatele devin efective după ce preşedintele Klaus Iohannis semnează decretele în acest sens, care apoi sunt publicate în Monitorul Oficial.

În locul miniștrilor demisionari, au fost stabiliți cei care vor prelua interimatul până ce un alt guvern va trece prin parlament.

Premierul Florin Cîţu ar urma să preia ministerul Proiectelor Europene, deţinut de Cristian Ghinea. Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu sau cel al mediului, Tanczos Barna, ar putea asigura interimatul la Ministerul Cercetării. Ministrul Finanţelor Dan Vîlceanu va ajunge la Transporturi care a fost coordonat de Cătălin Drulă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul Dezvoltării Cseke Attila este luat în calcul pentru interimatul la Sănătate, iar ministrul liberal al Energiei Virgil Popescu ar putea prelua Ministerul Economiei.

Cei șapte miniștri USR PLUS și-au depus, marți dimineață, demisiile la Guvern, însă Florin Cîțu a amânat trimiterea lor către Administrația Prezidențială, sperând într-o minune de la Palatul Cotroceni.

PSD

Intervenție tardivă a președintelui Klaus Iohannis

În cursul zilei de marți, Klaus Iohannis a avut o discuție cu liderul USR PLUS, Dan Barna, dar nu l-a convins să meargă mai departe, în coaliție, și să renunțe la demisii. Înainte de întâlnirea cu Dan Barna, Klaus Iohannis a avut o declarație publică în care a încercat să-i liniștească pe români. El a dat asigurări că această criză politică va fi rezolvată, iar România este o țară stabilă.

„Chiar dacă avem o criză guvernamentală, nu ne abatem de la parcursul european. Vom găsi o soluție. România continuă să fie o țară stabilă, care nu deraiază de la valorile asumate. Vă garantez că vom găsi cele mai bune soluții pentru actuala criză politică. Guvernarea pentru români și România va continua”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

În ciuda declarațiilor președintelui, cursul de schimb euro - leu a înregistrat un maxim istoric, iar agtenția de rating Fitch a anunțat că ne așteaptă un dezastru economic.

„Prăbuşirea guvernului de coaliţie al României ar putea perturba eforturile de consolidare fiscală, care sunt esenţiale pentru rezolvarea perspectivelor negative asupra ratingului «BBB-» al României”, a transmis, marţi, Fitch Ratings.

Situația ambiguă pe scena politică

Liderii USR PLUS, dar și susținătorii lui Ludovic Orban au denunțat o nouă majoritate formată din parlamentarii PNL din tabăra Cîțu și PSD.

Dșei Marcel Ciolacu, pe de-o parte și Florin Cîțu, pe de alta, susțin că nu vor o alianță, faptele arată altceva. Partidul lui Marcel Ciolacu pare că face jocul echipei lui Cîțu, refuzând să participe la ședința birourilor permanente ale Parlamentului și împiedicând calendarul moțiunii de cenzură.

De altfel, secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, a admis, că liberalii lucrează și pe varianta guvernului minoritar PNL, în cazul în care USR PLUS va refuza să revină în guvern cu Florin Cîțu. Or, un astfel de guvern minoritar PNL nu poate funcționa, în Parlament, decât cu susținerea PSD, cum s-a mai întâmplat în trecut.