Compensarea facturilor la energie şi gaze se va aplica de la 1 noiembrie, atât pentru consumatorul casnic, cât şi pentru cel non-casnic, deoarece trebuie avute în vedere şi IMM-urile şi companiile mici, a declarat, joi, prim-ministrul Florin Cîţu.
Vom avea aceste soluții cât mai curând ca să fie în vigoare de la 1 noiembrie
Vom avea aceste soluții cât mai curând ca să fie în vigoare de la 1 noiembrie. Acest produs să poată fi folosit și în alte situații excepționale pe viitor, să nu venim de fiecare dată să venim cu ceva nou.
Florin Cîţu: Există resurse bugetare pentru acest proiect
„Efortul este pe două bugete: o parte în 2021 și o parte în 2022. Resursele financiare sunt alocate. Companiile din energie au încasări mai bune, vor alimenta mai mult bugetul de stat”, spune el.
„Această subvenție să fie doar pentru persoanele care au nevoie. Azi, în București, subvenția o primesc și cei care câștigă foarte mult, ceea ce nu este corect. Această subvenție a întreținut un sistem ineficient. Le-a permis primarilor, companiilor, să nu dorească să eficientizeze sistemul”, a declarat Florin Cîțu
Beneficiari vor fi aproximativ 5,3 milioane de gospodării, adică aproape 10.000.000 de persoane
„Asta era schema pe care discutam noi, vedem care este forma finală. Deci, o mare parte din populaţia României va beneficia în această iarnă de acest ajutor", a spus Florin Cîţu.
De ce trebuie multă atenţie în cazul unei eventuale plafonări a preţurilor la gaze şi energie: „Aici trebuie să fim foarte atenţi! Pe de o parte, România este producător de energie şi electrică şi pe gaz şi, atunci, aş vrea să ne asigurăm că nu vom afecta planurile de investiţii ale companiilor. Ştiţi foarte bine, intervenţia brutală în plafonarea preţurilor poate să aibă alte implicaţii pe partea de investiţii pentru aceste companii, dar, dacă la nivelul Uniunii Europene se ajunge să avem majoritatea ţărilor care să meargă şi spre plafonare, nu are cum România să nu adopte şi ea această strategie, da”, a concluzionat Florin Cîţu, potrivit Agerpres.