Cititorii au fotografiat minunile

Fiecare fotografie premiata in cadrul campaniei EVZ intitulata "Cele 7 minuni ale Romaniei" are in spatele ei cate o poveste frumoasa.

La finalul campaniei „Cele 7 minuni ale Romaniei” i-am rugat pe cititorii nostri sa ne trimita fotografii ale minunilor, facute de ei. Am vrut sa vedem minunile Romaniei prin ochii celor care ne citesc. Am primit sute de fotografii dintre care cel putin douazeci excelente!

Asa cum era de asteptat, cele mai multe fotografii au fost realizate in Capitala Culturala Europeana, Sibiu. O dovada in plus ca orasul din inima tarii a fost, anul acesta, destinatia favorita a romanilor. Dar lucrul cel mai important al acestei provocari a fost acela ca am cunoscut cativa oameni talentati si sensibili pe care ne simtim onorati sa-i numim prietenii EVZ.

„M-a atras contrastul”

Castigatorul concursului nostru este sibian. A urmarit cu interes campania EVZ „Cele 7 minuni ale Romaniei” si a votat cu Sibiul. Gheorghe Stoian are 46 de ani si locuieste intr-o casa frumoasa din centrul istoric al Sibiului.

Are trei copii, a absolvit Liceul de Arta si lucreaza ca grafician. Este pasionat de fotografie si foloseste, de patru ani, un aparat digital cu care a facut peste 8.000 de poze. La concursul EVZ a trimis cinci imagini. Pentru una dintre ele a castigat marele premiu.

In fotografie este o panorama de iarna asupra Pietei Mici din Sibiu, care se vede ca-n povesti, cu acoperisurile caselor acoperite de zapada. Imaginea a fost surprinsa din Turnul Sfatului, intr-o zi geroasa a anului 2005.

„Imi amintesc ca am urcat in turn special ca sa realizez cateva fotografii. Era o zi cu o atmosfera aparte: un cer senin, fara niciun nor, dar cu un ger teribil. Erau minus 26 de grade Celsius si era soare. Un contrast extraordinar care m-a atras. Am facut multe fotografii in ziua aceea”, isi aminteste Gheorghe Stoian.

Mandru de premiul castigat

Premiul pe care l-a castigat la concursul de fotografii organizat de „Evenimentul zilei” il bucura foarte mult, mai ales ca este un cititor fidel al ziarului. „Pentru mine e o mandrie deosebita”, ne-a marturisit sibianul. Dintre celelalte fotografii castigatoare i-a placut mult cea cu manastirea, de pe locul al treilea: „Are ceva misterios, parca lasa loc de ceva”.

Dar si cea de pe locul al doilea, cu Sarmizegetusa in ceata. Gheorghe Stoian are o afacere impreuna cu sotia: produce suveniruri cu Sibiul, toate cu grafica manuala sau cu fotografii realizate de el, in serie mica: brelocuri, ceasuri, tablouri, tesaturi. „Eu vand imaginea Sibiului si Sibiul ma rasplateste”, spune barbatul. (Veronica D. Niculescu)

PREMIUL 2

Fascinat de Sarmizegetusa Vladimir Brilinski a facut fotografia care a castigat premiul 2 asta-primavara. „Am facut mii de fotografii la Sarmizegetusa Regia, asa ca nu mai stiu exact cand am facut-o pe cea premiata”, spune el. Brilinski se bucura ca opera lui este recunoscuta, mai ales ca-si petrece cea mai mare parte a timpului liber studiind complexul dacic din Muntii Orastiei.

„As vrea sa le spun tuturor povestea capitalei dacilor. Sarmizegetusa este una dintre marile enigme ale lumii, comparabila cu Machu Pichu sau Stonehenge. Nimeni nu stie ce a insemnat acel aranjament de pietre. Tocmai datorita acestui mister care invaluie incintele sacre de la Sarmizegetusa Regia, la fel cum ceata din fotografia mea invaluie sanctuarele, este mai incitanta ideea de a cerceta, de a descoperi”, ne mai spune Vladimir Brilinski. (Ciprian Iancu)

MENTIUNE

Indragostit de cetate

Eugen Otava are 25 de ani, este din Alba-Iulia si a absolvit doua facultati: Telecomunicatii la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, respectiv Marketing la Universitatea „Spiru Haret”. Acum lucreaza la Siemens, in Cluj. Fotografia premiata de EVZ a facut-o anul trecut, in luna noiembrie, in timp ce le prezenta Cetatea Alba- Iulia unor verisori din Brasov.

„Am facut mai multe fotografii atunci, dar aceasta mi s-a parut cea mai interesanta. Cetatea este locul in care ma simt acasa, in care revin mereu, de fiecare data redescoperind-o intr-o alta lumina. E deosebita in toate anotimpurile, oglindeste magistral trecutul, dar potenteaza in acelasi timp si prezentul, indeamna la traire, la unitate, la indeplinirea idealurilor”, ne-a spus tanarul, care nu se astepta sa castige un premiu. (Mihaela Moraru)

TIMISOARA

„Virusata” de fotografie

„Primul aparat foto l-am primit cadou in 1975 de la o matusa din Austria. Era un Smena”, povesteste timisoreanca Herlga Jekeli. Are 48 de ani si lucreaza de 15 ani la Alcatel. Din adolescenta, fotografiaza tot ce prinde, iar una dintre „operele” sale a obtinut mentiune in cadrul concursului nostru. Prefera cladirile, arhitectura deosebita si peisajele. „Imi place sa calatoresc”, spune ea simplu. A facut atat de multe fotografii, pe pelicula, incat a umplut doua dulapuri.

„M-am hotarat sa trec pe aparat numeric, acum trei ani, pentru ca nu mai aveam unde sa pun un al treilea dulap pentru fotografiile mele”, spune Helga Jekeli. La birou si-a tapetat paravanul cu poze si ori de cate ori are ocazia fotografiaza. Helga recunoaste: niciodata nu iese in weekend din casa fara sa aiba in poseta aparatul foto.

In 2004, in septembrie, cautam un loc unde sa-mi petrec concediul. Niste prieteni sibieni m-au convins sa merg la Sibiu. Mi-au indicat pagina web a primariei si am descoperit acolo tot ce ma interesa. Am plecat imediat, inarmata cu harti si carti despre oras. Si am strabatut Sibiul pas cu pas”, povesteste inginera de  la Alcatel. (Georgeta Petrovici)