CIRCUITUL APEI: cum ajunge apa de râu în paharul tău

CIRCUITUL APEI: cum ajunge apa de râu în paharul tău

Deschidem robinetul și apa curge. Este disponibilă și proaspătă, 24 de ore din 24, și nici nu ne-am putea imagina altceva. Pare simplu, dar acest lucru este posibil datorită mijloacelor tehnice și umane implicate într-un proces extrem de complex, acela de producție și distribuție a apei potabile

Ca să ajungă la robinetul din bucătărie, apa potabilă parcurge un întreg circuit de captare, tratare și distribuție. Este permanent supravegheată și analizată, în fiecare etapă, în laboratoarele Apa Nova București, pornind de la stadiul de apă de râu, până la cel de apă numai bună de băut.

Primul pas, captarea apei

Apa care va fi folosită pentru consum este preluată din surse de suprafață, din râuri. Înainte de asta, însă, se efectuează controale în amonte de intrarea apei în uzinele de tratare ale Apa Nova București, trei la număr (Uzina de Apă Roșu, Uzina de Apă Arcuda și Uzina de Apă Crivina), pentru a detecta o eventuală poluare accidentală sau pentru a adapta procesul de producție, în funcție de calitatea apei preluate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Controalele se fac în stațiile de alertă, complet automatizate, care supraveghează, 24 de ore din 24, calitatea apei de râu. Sunt capabile să determine toți parametrii de calitate: turbiditate, conductivitate, pH, temperatură, amoniu, cianuri, fosfați, fenoli, carbon organic total, fier, mangan, produse petroliere, cloruri. Dacă se detectează o cât de mică problemă, echipele de ingineri, biologi, bacteriologi, chimiști și dispeceri elaborează rapid rețetele de tratare pentru obținerea calității maxime a apei potabile. Pot chiar întrerupe, temporar, procesul. Apoi, apa captată este mai întâi filtrată, printr-un simplu grătar, pentru a opri deșeurile mari, gen frunze, insecte și alte impurități. După aceea, trece prin grătare din ce în ce mai fine, care rețin deșeurile mai mici. De aici, apa ajunge în bazinele de decantare, unde particulele foarte fine, aflate în suspensie în ea, se adună sub formă de flocoane, cu ajutorul unui coagulant. Aceste flocoane, mai grele decât apa, se depun pe fundul decantoarelor și peste 90% din materiile aflate în suspensie sunt, astfel, eliminate.

După decantare, apa traversează un filtru de nisip cu ajutorul căruia se elimină materiile încă vizibile și nedecantate. Ulterior, ea este tratată cu ozon, care are o acțiune antibacteriană și antivirus și care descompune materiile organice. De asemenea, ozonul îmbunătățește culoarea și gustul apei. Urmează o a doua filtrare, cu un filtru de cărbune activ, care reține micropoluanții și o parte din materia organică descompusă de ozon. Ulterior, se adaugă clor la ieșirea din uzina de tratare, pentru a distruge bacteriile și a evita dezvoltarea acestora, dar și pentru a menține calitatea apei pe tot parcursul ei prin rețea. Odată ce a devenit potabilă, apa este transportată prin conducte sau apeducte, în condiții de maximă siguranță, iar stocarea ei se efectuează în rezervoare închise, subterane. Apa potabilă este adusă până la robinet, printr-o rețea de conducte subterane și este monitorizată cu strictețe.

Cum verifi ci apa de la robinet

Dacă aveți îndoieli în privința calității apei potabile distribuită de Apa Nova București, puteți să solicitați efectuarea unei analize la Call Center (program non-stop) 021.207.77.77 sau *7777. Analizele apei potabile din sistemul de distribuție operat de Apa Nova București nu se facturează.