Evenimentul Zilei > Justitie > Caracatița de la DNA Oradea. Cum plănuia Ciprian Man să îl elimine pe fostul șef al Poliției Române. Complicele l-a dat de gol chiar în sala de judecată
Caracatița de la DNA Oradea. Cum plănuia Ciprian Man să îl elimine pe fostul șef al Poliției Române. Complicele l-a dat de gol chiar în sala de judecată

Caracatița de la DNA Oradea. Cum plănuia Ciprian Man să îl elimine pe fostul șef al Poliției Române. Complicele l-a dat de gol chiar în sala de judecată

Ciprian Man, controversatul procuror de la DNA Oradea a primit ajutor de la prietena sa, Mihaela Pupea, în tentativa de a îl elimina pe fostul șef al Poliției Române. Polițista a recunoscut relația cu procurorul de caz Ciprian Man: „Eram prieteni cu procurorul Man și asistam și la unele discuții profesionale... Nu erau petreceri cu lăutari si formații. Serveam un suc și conversam, eram împreună cu soțul meu, cu martorul Bochie Marius, procurorul Man si martorul Mocioran”.

Jurnaliștii de la Lumea Justiției notează că polițista Mihaela Pupea a oferit declarații halucinante la Curtea de Apel Timișoara, acolo unde a acuzat că un discurs al lui Liviu Popa de la Ziua Poliției, susținut la Beiuș, ar fi influențat-o să dea o soluție de clasare față de fostul primar din Beiuș Adrian Domocos, denunțător în cauză. Deși, tot ea afirmă că și dacă nu s-ar fi simțit influențată ar fi dat tot o soluție de clasare, dar și că Liviu Popa nu a intervenit în dosarele sale. Pupea a fost de altfel singurul polițist dintre cei care au luat parte la discursul lui Liviu Popa care a pretins că s-a simțit influențat de ceea ce acesta a spus.

Audierea Mihaelei Pupea la Curtea de Apel Timișoara a scos la iveală însă o situație total contra naturii. Mai exact, deși chemată că martor în apărare, polițistă dădea declarații prin care practic sprijinea DNA în tentativă de a-l execută pe Liviu Popa, totul în condițiile în care era prietenă cu procurorul de caz Ciprian Man, autorul rechizitoriului, după cum ea însăși recunoaște.  

Astfel, întrebată fiind de avocații inculpaților despre legăturile cu procurorul Ciprian Man, Mihaela Pupea a relatat la Curtea de Apel Timișoara că obișnuia să iasă cu acesta în oraș, la localul „Plutonierul obosit”, precizând însă că nu erau petreceri cu lăutari. De asemenea, Pupea a confirmat și că a asistat la discuții profesionale între Man și un alt martor din dosar.

Constatările Curții de Apel Timisoarta făcute în sentința de achitare a lui Liviu Popa, din 19 aprilie 2019, în legătură cu declarațiile politistei Mihaela Pupea:

„Din declarațiile martorilor, lucrători de poliție din cadrul IPJ Bihor care au instrumentat dosare de urmărire penală sau lucrări penale privind pe martorul Domocos Adrian rezultă că nicio persoană, inclusiv inculpații Popa și Indrei nu au intervenit în niciun mod și prin nicio cale direct sau indirect în vederea soluționării favorabile martorului Domocos a dosarelor sau lucrărilor penale. (…) De asemenea, aceiași martori audiați în instanța au arătat că nu s-au simțit influențați sau intimidați în a propune soluții în cauze sau lucrări privind pe martorul Domocos Nicolae. (…) Singurul lucrător de poliție care a avut de soluționat cauze vizându-l pe martorul Domocos, care a arătat că după discursul inculpatului Popa Liviu de Ziua Poliției de la Beiuș s-a simțit influențată să dea soluția a fost martoră Pupea Mihaela. Afirmația acesteia nu poate fi reținută, având în vedere că această și-a schimbat depoziția în decurs de câteva minute fără o argumentație logică. De altfel, întreagă să declarație se înscrie în cadrul unor percepții subiective legate de posibilele animozități din perioada în care lucra împreună cu inculpatul Indrei Remus la Beiuș, această având un alt cerc de prieteni așa cum a declarat. Astfel, martoră a confirmat că ieșea săptămânal la un suc și conversa cu martorul Bochie Moiese, procurorul Man Ciprian și martorul Mocioran Sabin”.

Răspunsurile date de polițistă Mihaela Pupea la audierea de la Curtea de Apel Timișoara, din 23 mai 2018, în care recunoaște prietenia cu procurorul de caz Ciprian Man:

„Întrebare avocat Timoce pentru inc. Indrei: În ce relații va aflați cu procurorul Man când acesta activă la PJ Beiuș?

Răspuns: Doar relații profesionale, deși inc. Indrei împreună cu prim-procurorul Sabău mi-au spus că aș avea relații apropiate cu procurorul Man.

Întrebare inc. Indrei: Dacă în perioada în care procurorul Man lucra la PJ Beiuș participați săptămânal la petreceri împreună cu procurorul Man și cu martorul Mocioran Sabin la braseria 'Plutonierul obosit'?

Răspuns: Da, mergeam, dar nu erau petreceri cu lăutari și formații. Mergeam, serveam un suc și conversăm, eram împreună cu soțul meu, cu martorul Bochie Marius, procurorul Man și martorul Mocioran.

Întrebare inc. Indrei: Ați afirmat despre mine că sunt prieten cu Domocos deoarece l-am invitat la o petrecere de avansare a polițiștilor, și în această situație va întreb, în condițiile în care mergeați cu procurorul Man la acel local, dvs. nu va puteți consideră prietenă cu procurorul Man?

Răspuns: În perioada respectivă da, eram prietenă cu procurorul Man și asistăm și la unele discuții profesionale între martorul Bochie și procurorul Man.

Întrebare avocat Stan pentru inc. Indrei: În prezent asistați la discuții profesionale cu procurorul Man?

Răspuns: Nu, în prezent suntem doar în relații de simple cunoștințe. Revin și arăt că și în perioada în care mergeam la petreceri cu procurorul Man nu eram prietenă cu acesta, întrucât vorbeam la persoană a două și consider că între prieteni nu se folosește această adresare.

Întrebare inc. Indrei: În perioada în care Man lucra la Beiuș, va chema periodic la birou să-i tehnoredactati lucrările la calculator?

Răspuns: Da, pentru că grefiera procurorului Man era în concediu, iar inc. Indrei, în calitate de șef al Poliției cunoștea acest lucru, întrucât procurorul Man i-a solicitat să-mi permită să-l ajut”.

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.