Evenimentul Zilei > Politica > Cioloș, victimă sigură în Parlament. USR propune un guvern monocolor după eșecul discuțiilor cu PNL
Cioloș, victimă sigură în Parlament. USR propune un guvern monocolor după eșecul discuțiilor cu PNL

Cioloș, victimă sigură în Parlament. USR propune un guvern monocolor după eșecul discuțiilor cu PNL

Premierul desemnat, Dacian Cioloş, se va prezenta luni, în fața Parlamentului cu lista miniștrilor și programul de guvernare.

USR a făcut acest anunț, cu privire la intențiile premierului desemnat, prin intermediul unui comunicat de presă.

„Biroul Naţional al USR s-a întrunit, vineri, la solicitarea premierului desemnat, Dacian Cioloş, şi a stabilit un calendar pentru zilele următoare: sâmbătă – finalizarea programului de guvernare; duminică – şedinţă de Birou Naţional şi Comitet Politic pentru aprobarea programului şi a listei de miniştri; luni – depunerea programului de guvernare şi a listei de miniştri în Parlament”, a anunţat USR.

USR a luat această decizie după ce PNL șI UDMR au refuzat să facă parte dintr-o nouă coaliție de guvernare alături de USR.

Liberalii au anunțat public prin Florin Cîțu că nu vor să reia alianța cu USR, mai ales pentru susținerea unui guvern.

Dacian Cioloș prezintă în Parlament propunerea de guvern

Dacian Cioloş, a fost nominalizat de preşedintele Klaus Iohannis candidat de prim-ministru, după consultările cu partidele politice, de la Cotroceni. Conform Constituției, viitorul prim-ministru trebuie să ceară, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste cu miniștri.

Programul şi lista cu noul guvern se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, iar Parlamentul acordă încredere cabinetului prin vot.

Șansele ca un Guvern monocolor USR condus de Dacian Cioloș să treacă de votul Parlamentului sunt minime. Toate formațiunile politice au anunțat că nu vor vota un guvern condus de Dacian Cioloș.

Sursa: Răzvan Valcaneantu

Eșec previzibil la negocierile pentru refacerea coaliției

Dacian Cioloș, a avut miercuri o întâlnire cu liderii PNL, UDMR şi grupului parlamentar al minorităţilor naţionale pentru o primă discuţie în perspectiva formării noului guvern. Întâlnirea s-a încheiat însă fără o concluzie.

„Ne aflăm într-un moment excepţional şi este nevoie de soluţii excepţionale. Va trebui să fim conştienţi de asta. Nu am venit la această întâlnire ca să aflu ce pot să îmi ofere mie partenerii noştri de coaliţie, ci ce sunt ei dispuşi să ofere de fapt României, pentru că va trebui să oferim o soluţie pentru România. (…) Le ofer un parteneriat aşa cum ne dorim sper toţi, ca să putem forma o majoritate în Parlament”, a afirmat premierul desemnat înainte de întâlnire.

Deși cei patru urmau să se întâlnească vineri pentru o nouă discuție, însă întâlnirea a fost anulată după decizia conducerii PNL de a-i solicita preşedintelui USR să negocieze cu PSD şi AUR pentru formarea majorităţii necesare învestirii Guvernului.

„Dacă prim-ministrul desemnat Dacian Cioloş nu va reuşi să găsească majoritatea pentru învestirea Guvernului, PNL va demara negocieri cu toţi liderii partidelor responsabile, cu excepţia AUR, pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru România”, a declarat Florin Cîţu.

Liderul PNL nu a exclus, așa cum rezultă din declarație, o alianță cu PSD, cu toate consecințele de imagine și electorale ce decurg de aici.