UPDATE: Liderul PLUS, Dacian Cioloș, a declarat că alegerea sa în fruntea grupului Renew Europe echivalează cu o implicare profundă a românilor în politica europeană. De asemenea, acesta a propus un pact în interiorul Opoziției.

„Este o onoare și o mare responsabilitate pentru mine să preiau conducerea grupului Renew Europe. Este pentru prima dată de la aderarea noastră în Uniunea Europeană când politicienii români își asumă o prezență consistentă în politica europeană ca urmare a unui mandat clar obținut din partea cetățenilor români.

Din această perspectivă aș vrea să tratăm lucrurile în anii care urmează. Să punem accent pe ce este nevoie să facem și pe ce ni se cere din partea societății. Un bun procent electoral te onorează, dar adevărul e că nu vorbim despre o creștere politică, ci mai degrabă despre numărul impresionant al celor care te mandatează să lucrezi pentru ei. Diferența dintre ce credem noi ca politicieni si ce dorește societatea de la noi poate fi decisivă pentru eșecul unui proiect politic, dacă nu suntem atenți și cu picioarele pe pământ.

Avem un moment astral, o ocazie unică pentru România. Modul de a face politică așa cum a fost înțeles de vechea clasă politică poate fi schimbat complet și înlocuit cu unul în care cetățeanul să fie elementul central al guvernării. Pentru asta e nevoie să alegem cât de curând ce ne dorim.

Cred că e nevoie de liniște și de proiecte în România. Am avut un președinte implicat și o opoziție vie și determinată în ultimii ani. E timpul să discutăm ce vrem de acum încolo, cum trebuie să arate viitoarea guvernare, pentru a ne asigura că reforma statului și cea administrativă se întâmplă și care sunt proiectele pe care le dorim pentru România.

Am intrat în politică cu gândul de a mă dedica 100% unui proiect nou. Etapa europarlamentarelor a fost un succes și ca rezultat electoral, dar și ca negocieri europene. Acum e timpul să ne dedicăm politicii interne. România are nevoie de un PACT în interiorul opoziției care să clarifice cât de curând ce ne dorim de la viitoarele alegeri. Guvernarea pe care ne-o dorim trebuie gândită încă de acum și forțele politice care se pretind responsabile ar trebui să înceapă discuțiile. Devine periculos să producem o fragmentare și o neliniște între forțele de opoziție doar pentru că nu știm ce ne dorim. Orice greșeală va fi plătită scump în termeni de performanță guvernamentală și vom contribui din plin la dezamăgirea electoratului care ne va vota.”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Cel mai proaspăt grup din Parlamentul European și-a ales astăzi liderul și, pentru a confirma informațiile din ultimele zile, numele acestuia este Dacian Cioloș. Fostul prim-ministru a fost ales în fruntea grupului Renew Europe, grupul urmaș al ALDE Europe, care s-a format în jurul En Marche, partidul lui Emmanuel Macron, și al lui Guy Verhofstadt, unul dintre cei mai vocali și activi europarlamentari de la Bruxelles.

Șansele lui Cioloș pentru a obține această funcție au crescut în urmă cu o săptămână, atunci când Nathalie Loiseau s-a retras din cursă. Gestul acesteia a venit după ce a criticat mai mulți colegi din propriul partid, anunțul fiind făcut chiar de președintele Emmanuel Macron.

Dacian Cioloș devine astfel primul europarlamentar din estul Europei care obține șefia unui grup politic la Bruxelles.

Te-ar putea interesa și: