Duminică seară, președintele PNL, Ludovic Orban, i-a răspuns, într-o emisiune la B1 TV, fostului premier Dacian Cioloș, pe care l-a acuzat că a lansat un atac straniu la adresa partidului pe care îl conduce și despre care a spus că are o carieră politică „ciudată”, apărută din neant.
„Pe mine m-au mirat întotdeauna carierele politice ciudate. Mi se pare extrem de ciudat faptul că Cioloș a apărut din neant: l-a pus Tăriceanu ministru al Agriculturii – nici azi nu am înțeles de ce. După ce a picat Guvernul liberal, Cioloș s-a dus consilier la Băsescu, principalul adversar al PNL, care apoi l-a pus comisar european. Cine l-a propus apoi, din nou, comisar ca primă opțiune în 2014? Președintele PSD de la acea vreme, Victor Ponta. Am fapte: hârtia trimisă de Ponta către Juncker în care îl nominalizează pe Cioloș pentru posrtofoliul agriculturii și pe Corina Crețu a doua opțiune, pentru orice eventualitate. Ghinionul lui Cioloș a fost că în Comisie nu erau suficiente doamne și candidatura lui Crețu a rezolvat această probelmă”, a spus Orban.
Liderul PNL a mai spus că i se pare foarte ciudat atacul lansat de către dacian Cioloș la adresa partidului pe care îl conduce.
„Dacă cineva care zice că e împotriva PSD atacă principala forță politică care se bate cu PSD, îi face un serviciu PSD. Noi ne batem cu inamicul și un brancardier sau unul care ar trebui să aducă mâncarea să ne hrănească, trage cu pistolul în noi”, a explicat, metaforic, Ludovic Orban atacul lui Cioloș la adresa PNL.
Liderul PNL a mai declarat că Cioloș, în perioada în care a condus Guvernul, a avut o înțelegere cu PSD, partid care a rămas la putere în timpul guvernării tehnocrate, făcând astfel încât toate nerealizările Cabinetului Cioloș să fie decontate de PNL.
„Este un atac straniu din partea cuiva care, de-a lungul carierei sale politice, nu a strâmbat din nas când PNL l-a pus ministru al agriculturii sau când l-a susținut la postul de prim-ministru. S-a trezit acum brusc, când suntem într-un răsboi extrem de dificil cu PSD, să ne lovească. Este nedrept față de PNL”, a mai afirmat Orban.
„I-a plăcut mult lui Cioloș de PNL dacă a vrut să devină președintele partidului. Sigur, fără alegeri”, a conchis liderul liberal.
Duminică, Dacian Cioloș a lansat o serie de critici dure la adresa PNL, partid despre care spune că face parte, alături de PSD, din „clasa politică veche”, două partide care „vin din trecut și ne vor în trecut” și pe care sărăcia nu le deranjează ci, dimpotrivă, le avantajează.
În schimb, președintele fondator al Mișcării România Împreună (RO+) a dat ca exemple două noi partide apărute relativ recent pe scena politică: USR, formațiune parlamentară, și Demos, un partid înființat de curând și care se revendică de la stânga progresistă.
„Avem o clasă politică veche despre care știm că s-a perindat pe la putere regulat, reușind să facă alianțe care mai de care mai ciudate și mai nepotrivite. Clasa politică la care fac referire nu poate ieși din această logică, iar acești oameni refuză să vadă că România s-a schimbat, că tot contextul european și internațional e diferit și încearcă să păstreze un mod de a face politică în mod defectuos. Le convine captivitatea societății la propriile lor obiective. Sărăcia nu îi deranjează. Ba, dimpotrivă, îi avantajează. Liderul acestei clase politice învechite este PSD, care nu are nicio dorință și nici știința să scoată România din sărăcie. Cu cât are un bazin electoral mai sărac cu atât PSD-ului îi e mai ușor să le dea acestor oameni câte puțin, cu țârâita, păstrându-i într-o captivitate a sărăciei”, a scris Cioloș duminică pe pagina de Facebook.