Ministrul Cătălin Predoiu a fost din nou criticat în privința demersului care implică proiectul pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), pus în dezbatere publică la finele săptămânii trecute. Inițiativa oficialului este considerată a fi „o mutare de sub o siglă sub o altă siglă”, care, de asemenea, ar intimida magistrații.
Dacian Cioloș nu este de acord cu prevederile proiectului pentru desființarea SIIJ, lansat de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu. Președintele USR-PLUS a acuzat, miercuri seară, intimidarea magistraților și eliminarea atribuțiilor DNA-ului și DIICOT-ului în ceea ce privește anchetarea reprezentanților sistemului judiciar.
Dacian Cioloș, despre desființarea SIIJ
Șeful useriștilor a transmis, într-o intervenție televizată, că desființarea SIIJ nu este un demers efectuat „de dragul altora”, precizând că România nu are nevoie „de un instrument care să intimideze magistrații”.
„Magistraţii trebuie să fie lăsaţi să-şi facă treaba, pe de o parte, când fac greşeli trebuie să fie pedepsiţi, ca orice cetăţean european, şi trebuie să aibă dreptul şi la apărare. Şi la acuzare, ca orice cetăţean european. Nu trebuie să facem o categorie separată în niciun fel”, a spus președintele USR-PLUS.
Dacian Cioloș a explicat că, în opinia sa, cazurile de corupție ar trebui să treacă în responsabilitatea DNA, „că de-aia am făcut această secţie pentru cercetarea corupţiei”. Alte cazuri ar trebui să fie asimilate crimei organizate sau riscului de terorism - „la DIICOT şi cu tot ce are DIICOT-ul în responsabilitate, şi celelalte - procuraturii”.
„Folosim în continuare pârghii ca să intimidăm”
Doar că forma proiectului pus în dezbatere publică de ministrul Justiției „practic elimină rolul DNA-ului şi elimină rolul DIICOT-ului atunci când vorbim de magistraţi, care rămân în continuare, cu acest proiect de lege, o categorie separată”, a spus Dacian Cioloș, miercuri seară, la TVR.
„Deci folosim în continuare pârghii ca să intimidăm, pentru că le arătăm pisica, printr-o procedură specială pentru magistraţi”, a conchis președintele USR-PLUS, subliniind că prevederile inițiativei lui Cătălin Predoiu nu reprezintă altceva decât „o mutare de sub o siglă sub o altă siglă” și nu o desființare efectivă a SIIJ.
SIIJ ar trebui să fie desființată până pe data de 31 martie 2022, potrivit declarațiilor premierului Nicolae Ciucă, de la preluarea șefiei Guvernului. Ministrul Justiției a precizat că un număr de 42 de procurori se vor ocupa de investigarea infracțiunilor din Justiție.