Evenimentul Zilei > Politica > Cioloș ia în considerare o capcană întinsă de Iohannis. De ce a acceptat funcția de premier
Cioloș ia în considerare o capcană întinsă de Iohannis. De ce a acceptat funcția de premier

Cioloș ia în considerare o capcană întinsă de Iohannis. De ce a acceptat funcția de premier

Dacian Cioloș a acceptat desemnarea ca premier, chiar dacă este conștient că ar putea fi vorba despre o capcană, întinsă de Klaus Iohannis, menită să-i compromită cariera politică.

Președintele USR Dacian Cioloș a prezentat motivele care l-au determinat să-și asume o nominalizare pntru funcția de premier a României. Potrivit spuselor sale, deși a luat în considerare un joc la cacialma al președintelui Klaus Iohannis, și-a asumat această sarcină dat fiind că celelalte partide importante, PNL și PSD au refuzat-o. Dacian Cioloș a făcut o postare pe Facebook pe această temă.

El a precizat că a luat în considerare și faptul că un eventual eșec îi închide oportunitatea unei candidature la prezidențiale.

„Am primit sute de întrebări și mesaje legate de nominalizarea mea ca premier în acest moment de criză. Cei care mi-au scris sunt îngrijorați că am fost atrași într-o capcană politică sau că mi s-a oferit această soluție pentru a mi se închide oportunitatea unei candidaturi prezidențiale. Îmi doresc să lămuresc această situație, pentru a nu continua speculații sau îngrijorări care nu-și au rostul”, a scris Cioloș în postarea sa.

Explicațiile lui Dacian Cioloș

Premierul desemnat a prezentat situația din perspectiva partidului său, USR, arătând că asumarea guvernării este una din atribuțiile unui partid. Aceasta mai ales într-o perioadă de criză, când alții preferă să rămână pe margine.

„Din perspectivă politică, trebuie să înțelegeți că suntem al treilea partid ca număr de mandate parlamentare, dar singurul care a prezentat o soluție politică la criza actuală. Nu suntem blocați în probleme interne, nu jucăm criza politică gândindu-ne la voturile de peste doi ani. Pur și simplu, am făcut ceea ce trebuie să facă un partid politic: să își asume o situație de criză și să răspundă pe măsura momentului în care ne găsim.

Ideea că se câștigă timp printr-o astfel de nominalizare este o greșeală profundă. Nu suntem într-o situație de calm și bunăstare socială în care să ne permitem să tărăgănăm decizii măsurând cu șublerul ce avantaje ne ies dacă speculăm momentul. Noi am ales să acționăm”, a precizat Dacian Cioloș.

Klaus Iohannis l-a convocat de urgență pe Florin Cîţu la Cotroceni. Condamnarea premierului în SUA se va lăsa cu repercusiuni?
Florin Citu, Klaus Iohannis

Dacian Cioloș își asumă guvernarea în criză

Pe de altă parte, din perspectivă personală, premierul desemnat a precizat că și-a asumat funcția de premier dat fiind că România se află în plină criză. În postarea de pe Facebook, Diacian Cioloș, președintele USR, a mai subliniat că guvernarea nu este despre interesul politicienilor ci despre felul în care românii vor trece prin această perioadă de criză.

„Din perspectivă personală, cred că ar trebui să existe mai multă îngrijorare pentru cei bolnavi și care nu au loc în spitale sau de cum se vor plăti facturile în această iarnă. Nu e cazul să se îngrijoreze nimeni pentru cariera mea politică sau pentru candidatura mea la președinție. Suntem în plină pandemie și se pierd sute de vieți omenești în fiecare zi, iar societatea noastră trebuie să iasă din fascinația jocului politic și să se îngrijoreze pentru adevăratele motive.

Principala greșeală a politicienilor este că au crezut mereu că totul este despre ei. Guvernarea este despre cum se vor descurca românii în aceste luni dificile în care pandemia amenință pe fiecare dintre noi, iar facturile sunt o povară peste care unii dintre noi nu vor fi în stare să treacă”, a mai scris Dacian Cioloș pe Facebook.