Cioloș i-a ținut locul lui Iohannis la deschiderea bazei de la Deveselu

Cioloș i-a ținut locul lui Iohannis la deschiderea bazei de la Deveselu

Președintele Klaus Iohannis a lipsit, ieri, de la ceremonia dedicată operaționalizării scutului antirachetă. Premierul Dacian Cioloș, care este și vicepreședinte CSAT, a suplinit această absență

Ceremonia de operaționalizare a bazei antirachetă de la Deveselu a fost, ieri, mai degrabă o ocazie pentru a observa cine participă, din partea română și cine nu. Cea mai importantă absență a fost cea a președintelui Klaus Iohannis, deși, în 2013, la deschiderea bazei, a fost prezent predecesorul său, Traian Băsescu.

Deși figura pe lista de invitați, a lipsit și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, iar scaunul lui Mihai Răzvan Ungureanu, directorul SIE, a rămas și el gol. Tăriceanu se pare ca a fost deranjat de aranjamentul protocolar, care i-ar fi dat întâietate prim- -ministrului, vicepreședinte al CSAT. Ulterior, Călin Popescu Tăriceanu a dat vina pe organizatori - Guvernul și Ambasada SUA - pentru faptul că nu a fost plasat pe poziția care susține că i se cuvenea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nemulțumit a fost și Victor Ponta, care l-a acuzat pe Dacian Cioloș de „mitocănie”. „Este prima dată când nu e cazul să îl mai iert pe Dacian Cioloş, pentru că în acest caz mitocănia este prea evidentă (şi credeam că nu îl caracterizează)! Având în vedere faptul că el, personal, şi Guvernul său nu au absolut niciun merit legat de proiectul de la Deveselu (...) era absolut normal să invite la momentul de inaugurare pe cei care chiar au o contribuţie la asta!”, a scris Ponta pe Facebook.

Cioloș a atins probleme de securitate națională

În absența acestora, personajul central al ceremoniei, din partea română, a fost premierul Dacian Cioloș, care a și oferit cea mai importantă informație publică: România va coopera cu Turcia și Bulgaria, în vederea unei propuneri comune pentru deschiderea unei baze maritime permanente a NATO la Marea Neagră.

A fost vizibilă dorința premierului de a comunica pe teme de securitate națională, el participând la o conferință de presă alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și secretarul adjunct american al Apărării, Robert Work, și răspunzând chiar și la întrebări care nu îi erau adresate direct.

În afară de Cioloș, primtre oficialii români s-au aflat președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea - instalat pe singurul scaun legat cu fundiță roșie - și șeful SRI, Eduard Hellvig. Din partea Administrației Prezidențiale au sosit la Deveselu consilierii prezidențiali Dan Mihalache și Bogdan Aurescu. Dincolo de discursurile oficiale- care au insistat pe obișnuitele asigurări că acest scut nu este îndreptat împotriva Rusiei, organizatorii americani au pus la punct un adevărat spectacol.

Fiecare vorbitor venea spre scenă pe muzica fanfarei Flotei a 6-a, iar în dreptul podiumului era bătut un mic clopot, se sufla din fluier și era strigat numele demnitarului. O mică gardă de onoare prezenta onorul, iar fiecare cuvânt - inclusiv numărătoarea inversă de dinaintea tăierii panglicii - era tradus.

Câinii vagabonzi au fentat securitatea

Baza de la Deveselu a fost, ieri, fără îndoială cel mai securizat loc din România. Controalele începeau la câțiva kilometri în afara ei. Partea română a mobilizat Jandarmeria, Poliția Militară, SPP-ul și chiar și celebrele Audi de protocol ale poliției au fost scoase din parcare.

Partea americană a asigurat securitatea în interiorul bazei. Un ciobănesc german al armatei americane asigura controlul anti-explozibili, spre iritarea unui ciobănesc belgian care aparținea militarilor români și era ținut pe tușă. Toate aceste controale dure nu au împiedicat doi maidanezi să își facă apariția în bază, în spatele tribunei oficiale, exact atunci când vorbea secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. A fost nevoie de un efort susținut al unui pușcaș marin înarmat până în dinți, care s-a folosit de armă pe post de ghioagă, pentru a alunga câinii. Aceștia au plecat veseli, bucurându-se de frumoasa zi de primăvară.

Amenințarea nucleară rămâne

„Scutul este unul de descurajare a oricărui agresor imprevizibil, dar nu subminează sau slăbește descurajarea nucleară strategică a Rusiei, cum bine indica secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Scutul include nave militare și radare amplasate în spațiul european al NATO, urmând ca din luna iulie comanda întregului sistem să fie exercitată de la o bază aeriană americană din Germania”, ne-a declarat colonel (r.) dr. Ion Petrescu, fondator al Clubului Militar Român de Reflecție Euroatlantică. El a precizat că ambasadorul rus la București a acceptat o întâlnire cu membrii Clubului, axată pe prezentarea priorităților politicii externe a Federației Ruse, „semn de deschidere față de interesul național actual al României, care include coexistența pașnică cu statele vecine”.

„ Scutul are rol defensiv”

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, ieri dimineață, la Palatul Cotroceni, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „O spun încă o dată cât se poate de clar: sistemul Aegis Ashore din România nu este îndreptat împotriva niciunui stat, având rol strict defensiv. Acesta constituie o asigurare a apărării României și a aliaților europeni împotriva unor potențiale amenințări cu atacuri balistice din afara spațiului euroatlantic”, a declarat șeful statului. Iohannis a apreciat participarea secretarului general al NATO la ceremonia de la Deveselu, precizând că acest fapt marchează aprofundarea cooperării în ceea ce privește Parteneriatul Strategic cu SUA, cât și consolidarea profilului țării noastre în cadrul Alianței. Iohannis a mai spus că, în opinia sa, „sistemul antirachetă face și România mai sigură, dar și Europa”.