Premierul Dacian Cioloș a spus, marți, într-un interviu acordat Adevărul Live, că eliminarea taxei Radio-TV e împotriva legii de funcționare a SSR și SRTV, potrivit căreia acestea nu pot fi finanțate din bugetul de stat.
"Nu numai că nu suntem împotriva reducererii unor taxe. Şi noi am venit cu eliminare unor taxe care nu-şi mai aveau rostul. Câteva taxe dintre cele eliminate aveau sens să fie eliminate, dar altele merg împotriva unor legi pe baza cărora funcţionează anumite instituţii, spre exemplu, TVR şi Radio-ul public. Legea radio-TV spune că salariile nu pot fi finanţate de la bugetul de stat. Dacă cinevca a vrut să taie această taxă, trebuia să modifice şi legea TVR. La fel cu taxa de timbru, care nu ar fi trebuit eliminată complet, pentru că finanţează alte programe de înnoire a parcului auto. Mai e Monitorul Oficial, care rămâne fără finanţare. Impactul bugetar e de peste 1 miliard de lei", a afirmat Cioloș.
Întrebat cum pot fi puși la loc acești bani după eliminarea celor 102 taxe susținută de liderul PSD, Liviu Dragnea, primul-ministru a răspuns că "trebuie tăiat de undeva", dar acest lucru e dificil pentru că sunt o serie de cheltuieli fixe care nu pot fi reduse.
"Trebuie tăiat de undeva. Sunt alte cheltuieli fixe pe care nu le putem reduce. Alţii spun că avem creştere economică şi de acolo mai vin bani. Dar asta nu este foarte sigur. Plus că de la anul trebuie să mai reducem cu încă un punct procentula TVA. Ar trebui să aşteptăm să vedem cum funcţionează lucrurile şi dacă avem aceşti bani, să-i investim", a explicat Dacian Cioloș.
Premierul a vorbit și despre creșterea economică din acest an pe care PSD o folosește ca argument pentru a mări salariile bugetarilor.
"Unii spun că avem creștere economică și de acolo or să vină bani. Astea nu sunt surse predictibile. Reforma ANAF continuă pentru a crește gradul de colectare. S-ar putea să avem o colectare mai bună, dar nu cred că ne putem baza un buget predictibil pe astfel de presupuneri", a spus Cioloș.