Guvernul a stabilit data alegerilor parlamentare, dând câștig de cauză solicitărilor PNL. PSD ar fi dorit ca ele să se desfășoare la 4 decembrie
Scrutinul precedent a avut loc la 9 decembrie 2012. Potrivit declarațiilor purtătorului de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, s-a luat în discuție și posibilitatea ca alegerile să se desfășoare pe 27 noiembrie, dar „exista o problemă de neconstituționalitate”. În 27 noiembrie nu puteau fi organizate alegerile întrucât nu se încheia mandatul actualului Legislativ, iar Constituţia stabileşte că alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului Parlamentului.
PNL, PMP și UDMR, mulțumite
Decizia luată ieri de Executivul condus de Dacian Cioloș favorizează PNL; iar acest partid nu și-a ascuns bucuria. „Este data pe care noi o susținem. Din ce știu eu, acum patru ani, alegerile au fost pe 9 decembrie, deci nu cred că este târziu. PSD nu poate decât să acuze când vine vorba despre PNL. Noi ne bucurăm foarte mult pentru electoratul din România, care își poate exercita total dreptul de vot”, a declarat Adriana Săftoiu, purtătorul de cuvânt al liberalilor. Și UDMR și PMP au susținut public că acest scrutin trebuie desfășurat la 11 decembrie. „4 decembrie nu e o soluție bună, fiindcă va fi un weekend lung”, a explicat liderul UDMR, Kelemen Hunor. De altfel, mai mulți sociologi au explicat că, dacă alegerile ar fi fost la 4 decembrie, s-ar fi înregistrat un absenteism pronunțat în rândul electoratului liberal, care ar fi plecat în mini-concedii, începând cu 1 decembrie, de Ziua Națională.
„Din 5 decembrie, intrăm în spiritul sărbătorilor”
Dragnea s-a supărat din nou pe tehnocrați, după ce au stabilit alegeri la o dată care defavorizează PSD
În schimb, președintele PSD, Liviu Dragnea, și-a exprimat nemulțumirea. „E clar că bugetul pe anul viitor va fi aprobat în luna februarie, iar guvernul va fi făcut de Crăciun. Intrăm prea mult în luna decembrie, lună așteptată mult de români. Ei pot pune alegerile când vor ei, le pot repeta de mai multe ori, noi le vom câștiga. Cineva a vrut ca prezența la vot să fie scăzută. Pe noi nu ne dezavantajează această dată”, a susținut Dragnea. El a lansat și o amenințare și o critică la Executiv: „Parlamentul nu va mai accepta, de la acest guvern, bugetul pe anul viitor. Nu mai avem încredere în moșteniri, în acești oameni care nu au luat niciun ban din fondurile europene”. În august, Dragnea avea o explicație mult mai comică pentru solicitarea ca alegerile să se desfășoare la 4 decembrie. „Toți suntem români și majoritatea chiar gândim românește, majoritatea zdrobitoare chiar gândim românește. Începând cu 5 — 6 decembrie, în România, deja toți românii intră în spiritul Sărbătorilor. Parcă ar fi bine să nu-i tulburăm până aproape de Crăciun cu disputele electorale și cu campania electorală”, a declarat Dragnea din 11 august.
Monolitul UDMR se sparge
Deși președintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost ferm de partea Guvernului, unul din cei mai influenți și vechi parlamentari, Marton Arpad, l-a contrazis, chiar ieri. „Nu este o alegere bună. În iarnă foarte multe zone din ţară s-ar putea să fie supuse unor situaţii extreme. În Secuime, spre exemplu, sau în Moldova. Dar poate domnul Cioloş este interesat de cetăţenii români care stau în ţări mai calde, cum ar fi Spania sau Italia şi pe care acest lucru nu-i deranjează. Personal cred că ar fi fost mai bine ca alegerile să se desfăşoare pe 4 decembrie şi nu pe 11 decembrie”, a spus Marton Arpad. Potrivit acestuia, Guvernul ar fi putut fixa data alegerilor până pe 19 martie 2017, având în vedere că parlamentarii au depus jurământul pe 20 decembrie 2012, deci s-ar fi încadrat în prevederile constituţionale. Marton este viceliderul grupului deputaților UDMR.