Evenimentul Zilei > Politica > Cioloș câștigă primul tur al alegerilor pentru șefia USR PLUS. Barna are de recuperat câteva procente. Update
Cioloș câștigă primul tur al alegerilor pentru șefia USR PLUS. Barna are de recuperat câteva procente. Update

Cioloș câștigă primul tur al alegerilor pentru șefia USR PLUS. Barna are de recuperat câteva procente. Update

Purtătorul de cuvânt al USR PLUS, Ionuț Moșteanu, a dezvăluit joi că Dacian Cioloș a câștigat primul tur al alegerilor pentru președinția USR PLUS, fiind votat de 15.111 membri (46%), în timp ce Dan Barna a fost preferat de 14.404 membri (43,9%).

Al treilea candidat, Irineu Darău, a obținut 10,1% (3.300 de voturi). Având în vedere că niciunul dintre candidați nu a obținut 50%+1, Ionuț Moșteanu a precizat că va fi organizat și al doilea tur pentru alegerea președintelui USR PLUS.

„Dintre cei 44.114 colegi cu drept de vot, au votat 32.815. A fost un record de vot. Rezultatele sunt următoarele: Dacian Cioloș – 46%, Dan Barna -43,9%, Irineu Darău-10,1%. Procesul continuă cu turul al doilea”, a declarat purtătorul de cuvând, care a completat că turul al doilea e programat pentru zilele următoare.

Ulterior, rezultatul scrutinului online va fi validat de Congresul USR PLUS organizat la la Romexpo în zilele de 2 și 3 octombrie 2021. Amintim că votul de joi s-a desfăşurat tot online, prin intermediul unei platforme securizate.

Probleme cu procesul de votare

Aici s-a ajuns după ce procesul de votare a fost suspendat în prima zi, pentru aproximativ 24 de ore. S-a luat această decizie din cauza unei erori tehnice descoperite în platforma electronică de vot.

Practic, şi-ar fi putut exprima opţiunea şi persoane care nu aveau acest drept. Așadar, perioada de vot s-a prelungit cu 24 de ore, până la 23 septembrie, ora 10:00. În cadrul alegerilor interne au avut posibilitatea să voteze 48.959 de membri ai USR PLUS.

Acum, liderii partidului trebuie să stabilească și condițiile în care se va desfășura Congresul USR PLUS, având în vedere creșterea cazurilor noi de Covid-19. Printre soluțiile luate în calcul se numără inclusiv desfășurarea online a evenimentului.

Barna încă speră că mai există suspans

„Suspansul continuă. USR PLUS este cu adevărat un partid viu şi un partid foarte activ. Am arătat şi am dovedit că se poate organiza un scrutin online de asemenea anvergură şi putem avea o campanie civilizată, o campanie modernă, o campanie despre viitorul partidului şi vreau să le mulţumesc cu acest prilej susţinătorilor tuturor celor trei candidaţi pentru felul în care s-a desfăşurat această campanie în USR PLUS pentru că a dat un sentiment într-adevăr de partid care are capacitatea şi forţa să arate modernitate şi să arate o perspectivă de viitor foarte consistentă.

Urmează, evident, un al doilea tur de scrutin, în care mă voi concentra să transmit mai clar cât mai multor membri perspectiva şi poziţia mea faţă de viitorul partidului. În acest context, repet, participarea de peste 70%, 75% participarea la vot arată un mesaj foarte clar de cât de angajat şi cât de solidar este acest partid în deciziile pe care le-am luat împreună în fiecare moment din 2016 încoace şi această participare sper să devină un etalon pentru momentele următoare.

Vom avea campanie electorală până pe 2 – 3 octombrie, se va termina şi turul doi şi vom avea o decizie a partidului. Sunt în continuare optimist asupra rezultatului şi continuu să spun ceea ce spun de săptămâni bune: acest partid este partidul care poate şi va guverna România în 2024, o dovedim cu fiecare ocazie

Dan Barna

Acest rezultat confirmă o dată în plus că USR PLUS este un partid pe bune, un partid în care votul fiecărui membru contează şi, iată, poate să facă diferenţa. Este o diferenţă între primii doi candidaţi, între colegul meu Dacian Cioloş şi mine, o diferenţă de 700 de voturi. Acest rezultat arată că fiecare vot contează şi fiecare membru USR PLUS poate să conteze şi votând contează în decizia finală a partidului

Iată avem un tur doi. Povestea merge mai departe. Suspansul continuă. E USR PLUS aşa cum suntem de 5 ani în România. (…) Decizia de ieşire de la guvernare este o decizie care a fost susţinută unanim de către conducerea partidului, aduc aminte de acel Comitet Politic în care toată lumea a fost de acord că nu putem să mai susţinem pe încă premierul Florin Cîţu.

Din această perspectivă e greu de apreciat dacă a contat în plus sau în minus lucrul acesta. Până la urmă nu despre asta este vorba″, a declarat Barna în conferinţa de presă de la finalul alegerilor.

Modestul și cumpătatul Dacian Cioloș

„Nu vreau să cataloghez acest prim tur ca pe o victorie sau orice altceva care ar părea că e rezultatul unui război. Este o competiţie fără miză personală, este o alegere pentru viitorul partidului nostru, un vot pentru un USR PLUS mai bun şi mai capabil să ofere societăţii româneşti o şansă la o viaţă decentă şi normală, la prosperitate şi bucurie.

Este impresionantă participarea şi, prin numărul de membri care au votat, suntem un exemplu pentru ceea ce înseamnă să faci politică în România şi ce înseamnă implicarea reală. Este un exerciţiu de democraţie şi implicare decent şi onest pentru care meritaţi felicitări şi mulţumiri.

Am putea spune că este o victorie a normalităţii modul în care s-au desfăşurat votul şi procesul electoral, dar îmi doresc să nu ne mai bucurăm de normalitate de parcă ar fi o excepţie. Rolul nostru în politică ar trebui să fie acela de a asigura normalitatea în fiecare zi, de a nu mai permite aventuri politice şi excese, pariuri şi riscuri nejustificate.

Dacian Cioloș
Dacian Cioloș

Singura mea rugăminte este să înţelegem că votul colegilor noştri, membrii USR PLUS, este dedicat schimbării în bine, principiilor pe care le-am asumat şi dorinţei de a munci mai mult şi mai eficient. Cred că se poate mai bine şi mai mult, iar noi suntem aici ca să ne ţinem de cuvânt faţă de voi toţi cei cărora vă cerem votul în aceste alegeri.

În ceea ce mă priveşte, consider că partidul are nevoie de doi ani de construcţie intensă, la sfârşitul cărora să avem şanse reale la Preşedinţia României şi la o majoritate care să poată schimba şi reforma România″, a scris Cioloş pe pagina sa de Facebook.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: