Premierul Dacian Cioloş a afirmat, miercuri, că România are trei produse alimentare protejate la nivel european, ultimul anunţat fiind telemeaua de Ibăneşti, aliment din care miniştrii au putut, de altfel, gusta în timpul şedinţei de guvern.
"Vedeţi pe masă câteva farfurii cu brânză telemea de Ibăneşti. Dacă săptămâna trecută am celebrat salamul de Sibiu ca indicaţie geografică protejată la nivel european, fiind al doilea produs protejat la nivel european, săptămâna aceasta îl avem şi pe al treilea care a fost deja anunţat - e vorba de telemeaua de Ibăneşti.
Primul produs românesc cu denumire de origine protejată
Ibăneşti e o comună de munte în judeţul Mureş. Doresc să-i felicit pentru că au avut această iniţiativă, să îşi protejeze produsul. Cu siguranţă sunt şi alte produse, inclusiv brânzeturi, care sunt cel puţin la fel de bune ca şi telemeaua de Ibăneşti, însă cei de acolo au luat iniţiativa, au pregătit procedura şi iată că, zilele acestea, Comisia Europeană a inclus telemeaua de Ibăneşti pe lista produselor cu denumire de origine protejată la nivel european", le-a spus Cioloş miniştrilor, potrivit Agerpres, la începutul şedinţei Executivului. El a precizat că telemeaua de Ibăneşti este primul produs românesc cu denumire de origine protejată, care se produce pe un teritoriu delimitat şi cu anumite condiţii care sunt chiar mai stricte decât indicaţiile geografice. Potrivit primului-ministru, în prezent, România are două produse cu indicaţie geografică şi unul cu denumire de origine protejată.
Modalităţi de promovare
Dacian Cioloş i-a cerut ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, să prezinte, în două săptămâni, în şedinţa de guvern, o notă care să informeze în legătură cu alte produse care au dosare în curs de elaborare pentru a fi protejate la nivel european. "O să vă rog să discutaţi împreună cu Ministerul de Finanţe, cu Ministerul Economiei, modalităţile prin care putem stimula pe viitor pregătirea unor astfel de dosare de înregistrare şi protecţie şi de promovare a acestor produse", i-a mai solicitat Cioloş lui Irimescu. Premierul a mai spus că sunt necesare şi o serie de măsuri de promovare a produselor protejate. "Cred că săptămâna trecută am aprobat un memorandum cu ajutor de stat pentru promovare, participare la târguri. Putem să ne gândim la nişte modalităţi prin care să facilităm accesul la aceste măsuri de promovare şi târguri pentru aceste produse care sunt protejate nu doar la nivel naţional, ci la nivelul întregii Uniuni Europene şi în toate ţările din afara UE cu care Uniunea are acorduri de protecţie", a adăugat Dacian Cioloş.