Șeful interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că nu este de acord cu prelungirea stării de alertă după ziua de 15 mai.
Atacul lui Marcel Ciolacu vine în contextul în care ministrul Sănătății a precizat, ieri, că, din perspectiva sa, Guvernul va lua decizia de a prelungi starea de alertă. Mai jos, redăm integral postarea liderului interimar la PSD:
„PSD nu mai vrea continuarea Klaustrofobiei ca model de guvernare a țării!
Ministrul Sănătății vrea să ne țină și după 15 iunie în stare de alertă, deși nu ne prezintă vreun argument solid pentru asta. Nici nu are cum fiindcă nu este expert în epidemiologie, ci mai degrabă în măști vândute fără bon fiscal, la farmacia familiei.
De trei luni, Nelu Tătaru face doar exerciții de imagine. S-a lăudat, de fapt, cu munca primarilor și președinților de consilii județene care au dus greul luptei cu pandemia. În vremea asta, la ministerul Sănătații se trăgea tun după tun cu licitații aranjate pentru firmele de casă ale PNL.
Românii au demonstrat însă că sunt mai #responsabili decât guvernanții și au înțeles că trebuie să se protejeze. Nu mai e nevoie de amenzi și stare de alertă chiar dacă Guvernul își dorește asta cu disperare. Bănuim de ce: este paravanul perfect pentru toată clientela PNL să-și continue marile afaceri pe bani publici!
#PSD nu e dispus să mai înghită balivernele miniștrilor liberali. Guvernanții nu mai au nici legitimitatea să ne dea lecții despre cum să ne protejăm în fața coronavirusului după episodul scandalos din clădirea Guvernului, unde Orban și camarila PNL chefuiau cu whisky și trabucuri. Doar specialiștii în sănătate publică trebuie sa spună clar țării ce fel de măsuri trebuie luate mai departe.
După 15 iunie, este timpul să punem punct modelului liberal de a administra o țară doar cu amenzi, amenințări și restricții. Să terminăm cu #Klaustrofobia, să ne gândim cum relansăm România!”, a scris Ciolacu pe Facebook.
Ministrul Tătaru aruncă bomba: Starea de alertă ar putea fi prelungită după 15 iunie
Starea de alertă ar putea fi prelungită după 15 iunie din cauza înmulțirii numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății Nelu Tătaru, într-o intervenție televizată. El a precizat că în zilele următoare va fi analizată oportunitatea instituirii celei de-a treia etape de relaxare și că va fi evaluată situația din ultimele zile.
Din 15 mai, România a intrat în starea de alertă pentru 30 de zile și sunt șanse ca aceasta să fie prelungită și după 15 iunie, data la care, teoretic ar trebui să se încheie toate restricțiile și să dispară amenzile. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat la B1TV, că este greu de crezut că din 15 iunie va fi libertate totală. El a precizat că din perspectiva sa, Guvernul va lua decizia de a prelungi starea de alertă.
Nelu Tătaru a mai spus că atunci când face aceste estimări se bazează pe numărul de cazuri noi de îmbolnăvire care apar în fiecare zi și pe focarele noi care tot apar, precum cel de la Slatina,
„Dacă nu o să mai fie stare de alertă înseamnă că avem relaxare, deşi mi e greu să cred acest lucru. Nouă ne trebuie o evaluare completă, iar 15 iunie nu cred că va fi data la care să nu mai putem sau să nu mai prelungim acea stare de alertă, având în vedere şi evoluţia – uitaţi-vă că am avut şi focare noi, la Slatina în spital…”, a declarat Nelu Tătaru la B1 TV.
Ministrul Sănătății a declarat că în această perioadă sunt analizate aspectele legate de cea de-a treia etapă de relaxare ce urmează să intre în vigoare din 15 iunie.
„Sunt în discuție, mâine (luni – n.red.) avem întâlnire cu premierul, iar marți o să avem întâlnire în comitetul științific vizavi a treia etapă de relaxare, în care gândim efectiv mall-uri, dar în ce condiții, după cum știți, pe 12 se termină anul școlar, deci părinții care stăteau în acest moment cu copiii acasă se vor întoarce și va trebui să găsim alternative pentru ce înseamnă grădinițe, creșe sau afterschool-uri, dar toate aceste lucruri le gândim zilele următoare, urmând ca joi să anunțăm acele noi măsuri de relaxare”, a mai spus ministrul Sănătății.
Pe de altă parte, Nelu Tătaru a arătat că în fiecare etapă de relaxare, Ministerul pe care îl conduce împreună cu alte instituții analizează evoluția situației, apariția noilor focare de infecție, astfel încât să evite apariția unor probleme noi.
„După cum știți, Ministerul Sănătăţii împreună cu ministerele de resort pentru fiecare măsură de relaxare am stabilit printr-un ordin comun atât ce relaxăm, cât și normele de aplicare privind desfăşurarea şi funcționarea acestor activități economice, pe care le-am relaxat. În același timp, evaluăm de la o zi la alta evoluția, evaluăm focarele care se află în desfășurare și localitățile în care există aceste focare, dar recomandăm în continuare aceeaşi precauţie. Înțelegem, putem înțelege acea limită a acestei relaxării, care este, la un moment dat, depășită. Menținerea acestor depășiri, ca să le spun aşa, cred că sunt cele care nu neapărat îngrijorează, dar va trebui să ne facă să ne gândim dacă cumva avem o explozie de cazuri noi, la măsuri de restricție”, a spus ministrul