Subiectul măririi pensiilor cu 40% a încins din nou spiritele între PSD şi PNL, liberalii explicând clar că dacă situaţia economică le-o permitea, ar fi majorat chiar ei punctul de pensie la acea valoarea.
Despre subiectul care cântăreşte enorm în contextul apropierii alegerilor locale şi parlamentare, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a dezvăluit ce strategie a ales.
Liderul social-democraţilor a avut discuţii despre amendamentul depus la rectificarea bugetară potrivit căruia punctul de pensie ar urma să fie majorat cu 40%.
PSD a depus luni la Comisiile de muncă ale Parlamentului un amendament la rectificarea bugetară care spune că se abrogă prevederea potrivit căreia punctul de pensie creşte cu 14% şi se păstrează forma iniţială din Legea pensiilor, care prevede majorarea acestuia cu 40% de la 1 septembrie 2020.
„Am avut discuţii astăzi (n.r. - marţi) cu mai mulţi lideri de grup din Parlament şi lideri de partide şi noi credem că acest amendament va trece în votul din plenul comun.
Sunt mai mulţi lideri, cred că o să anunţe domniile lor în ziua votului. În acest moment se ştie că PSD este minoritar în Parlament, ca să terminăm şi această discuţie, printr-o migraţie, mult hulită acum un an de către preşedintele Iohannis şi PNL, către PNL.
Grupul PNL din Parlament, în acest moment, are 20% componenţă parlamentari din alte zone politice”, a spus preşedintele PSD la România TV.
Mai departe, el a explicat că formaţiunea pe care o reprezintă a formulat acel amendament pentru că legile trebuie respectate.
„Mai mult, nivelul de trai în România a scăzut foarte mult, INS spune acest lucru. Nu este o mărire extraordinară, această mărire poate fi suportată.
România împrumută 1.000 de euro pe secundă, vrem să ştim ce se întâmplă cu aceşti bani, fiindcă ei nu se regăsesc în economie.
În ceea ce priveşte împrumuturile, noi plătim o dobândă de 4,74%, este cea mai mare dobândă plătită de un stat european.
FMI a acordat multor state, Poloniei, Greciei, Bulgariei, împrumuturi cu dobândă zero, 2 miliarde de euro, pentru perioada de pandemie, cu o singură condiţie, ca achiziţiile să se facă transparent.
Vreau să vă spun că România nu a accesat un astfel de împrumut.”
Ce se întâmplă acum cu privire la mărirea pensiilor arată că PSD forţează Guvernul Orban să majoreze pensiile cu 40 la sută.
Alt amendament al social-democraţilor a vizat şi abrogarea articolului despre plafonarea salariilor profesorilor şi personalului auxiliar din învăţământ până în 2021.
Mai departe, OUG 135/2020 despre rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 va intra pentru raport în dezbaterea Comisiile reunite pentru buget şi apoi în dezbaterea plenului reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Demersurile PSD au primit o replică de la ministrul Muncii, Violeta Alexandru, care a explicat că liberalii ar fi primii care ar avea interesul să mărească pensiile cu 40% dac bugetul ar permite-o.
„Nu există partid politic care să nu-şi dorească să crească pensiile cât mai mult. De ce n-ar fi făcut acest lucru PNL dacă aceste creşteri ar fi avut susţinere în buget?
Dar nu o au... O spune şi Consiliul Fiscal, o spun şi analişti politici şi economici şi toate entităţile internaţionale care se uită la cheltuielile bugetare din România.
Nu vindem iluzii. Nu avem cum să facem o creştere care nu are susţinere în buget, iar PSD ştie foarte bine.
Nu că nu ştie, nu vrea să ştie şi alimentează o stare de tensiune în societate, antagonizând pensionarii cu cei care lucrează.
Ceea ce PSD nu spune este că nu a crescut valoarea punctului de pensie nici într-o perioadă de stabilitate economică.”
Foto: Răzvan Vălcăneanţu
sursa: romaniatv.net