Aproximativ 1800 de oameni au fost în marș sâmbătă, 14 septembrie, în centrul orașului Nantes, unde situația a degenerat rapid. Poliția a făcut 30 de arestări.

Aproximativ 1800 de persoane se deplasau sâmbătă, 14 septembrie, în centrul orașului Nantes, potrivit poliției, în timpul actului 44 al mișcării „veste galbene”, dând naștere unor confruntări cu poliția. Protestatarii, dintre care puțini au purtat vesta fluorescentă, s-au mutat din vestul orașului spre centru, unde situația a degenerat rapid, rezultând un incendiu proiectil, la care poliția a răspuns cu grenade aruncate. rupe.

„Justiția pentru Steve, nici uitarea, nici iertarea ”, pot fi citite pe semne. În autovehicul, protestatarii au scandat „Toată lumea urăște poliția”. Mai multe întreprinderi și adăposturi de autobuze au fost vandalizate și mai multe coșuri de gunoi au fost incendiate. Poliția a intervenit cu un tun cu apă și mai multe mașini blindate. Doi jandarmi și doi polițiști au fost răniți, potrivit poliției naționale.

Încă de dimineață, poliția a făcut 30 de arestări, potrivit prefecturii orașului Nantes. Douăzeci și două de cocktailuri molotov și zece mortiere au fost, de asemenea, găsite în apropierea punctului de asamblare din vestul orașului, în timp ce o sută de umbrele și un stingător de foc au fost confiscate, au declarat surse din poliție, citate de cotidianul Le Figaro.

Diferite grupuri de „veste galbene” au cerut un miting național la Nantes pentru a reînvia mișcarea la aproape un an de la debut, într-un oraș marcat de moartea lui Steve Maia Canico (24 de ani), care a dispărut în seara Festivalului de muzică după o intervenție controversată a poliției. Trupul său a fost găsit cinci săptămâni mai târziu în Loira. Orașul este marcat și de „cazul Rugy”, fostul ministru al tranziției ecologice împins la demisie la jumătatea lunii iulie, după o serie de dezvăluiri Mediapart.

La Paris, aproximativ 500 de persoane, supravegheate îndeaproape de forțele de ordine la număr, au pornit pașnic între Porte de Choisy și Boulevard de Grenelle, lângă Turnul Eiffel, unde s-au împrăștiat în oraș. după-amiază. Pe aeroportul de la Orly (Val-de-Marne), o sută de veste galbene au demonstrat în primele după-amiază împotriva privatizării Aéroports de Paris (ADP), care administrează aeroporturile Orly și Roissy.

La Lyon, aproximativ 400 de protestatari, dintre care mulți nu purtau veste galbene, s-au adunat în Place Bellecour, sfidând interdicția prefecturii. Forțele de securitate au efectuat 9 arestări, potrivit prefecturii locale.

La Toulouse au demonstrat și câteva sute de oameni.

În Marsilia, 200 de persoane au protestat. De asemenea, mișcarea a adunat aproximativ 200 de oameni la Montpellier și 150 la Bordeaux. În Pyrénées-Atlantiques, o duzină de veste galbene a salutat ministrul Finanțelor, Bruno Le Maire care a venit să inaugureze al 71-lea târg din Pau.

Te-ar putea interesa și: