Ciocnire nucleară între Cotroceni și Palatul Victoria. SUA sau China?

Președintele Klaus Iohannis a discutat, la Washington, cu Donald Trump și despre colaborarea strânsă a industriilor din SUA și România pentru a sprijini obiectivele țării noastre în domeniul energiei nucleare civile. Potrivit declarațiilor făcute ulterior de Iohannis, nu s-a intrat în detalii tehnice, dar s-ar putea contura un consens pe această temă. Concret, ar fi vorba despre construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Potrivit surselor EVZ, România se află într-un stadiu avansat al discuțiilor, la nivel de ambasador, cu Departamentul de Energie al SUA. Singura problemă este că Guvernul a semnat și cu China un acord preliminar.

În afara discuțiilor care au acaparat spațiul public, despre vize, gazele din Marea Neagră, parteneriatul strategic, Donald Trump și Klaus Iohannis au discutat tangențial, spune președintele României, despre zona nucleară civilă.

„Vedeți, nu am intrat în detalii tehnice, însă amândoi, domnul președinte Trump și cu mine, suntem de părere că tehnologia civilă nucleară, adică centralele nucleare, au un potențial interesant pentru regiune și noi avem expertiza cu Cernavodă, unde 1 și 2 funcționează, și, cu siguranță, avem aici o oportunitate de dezvoltare”, a răspuns Klaus Iohannis unei întrebări, dar nu a insistat pe această temă.

Dăncilă merge cu China

Discuția a fost deschisă, ieri, de un membru PSD, Florin Ghiulbenghian, care a aruncat în spațiul public o informație privind interesul cabinetului Dăncilă de a continua parteneriatul cu China în domeniul energiei nucleare civile.

El susține că doi consilieri ai premierului, Radu Florin Ciocănelea și Costin Mihalache, „au pregătit semnarea unui tratat bilateral la Beijing care să oficializeze cooperarea dintre NuclearElectrica și compania chineză China General Nuclear Power Corporation (CGN), în cursul unei vizite oficiale în China a premierului Dăncilă, ce urmează a avea loc în următoarele luni”. Asta ar fi împotriva intereselor SUA care, spune Ghiulbenghian, „au plasat China General Nuclear Power Corporation (CGN) pe lista firmelor asupra cărora aplică un embargou total în ceea ce privește livrările de echipamente, tehnologie și servicii americane”.

Avertismentul lui Tajani

În luna mai, ministrul Energiei Anton Anton a semnat Acordul Investitorilor pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă cu chinezii de la China General Nuclear Power Corporation (CGN), un acord preliminar.

Antonio Tajani, în acea perioadă președinte al Parlamentului European, a tras, indirect, un semnal de alarmă.

Europa trebuie să fie atentă la suveranitatea sa energetică şi la cei care vin aici nu pentru a face investiţii, ci pentru a prelua controlul asupra unor infrastructuri vitale din Uniunea Europeană, declara Tajani o săptămână mai târziu la Eurelectric Power Summit.

„Trebuie să fim atenţi la suveranitatea noastră energetică la nivel european. Atenţie la cine vine nu pentru a face investiţii ci pentru a prelua controlul asupra infrastructurii vitale din Uniunea Europeană. Este, cu siguranţă, dificil pentru unele ţări să-şi menţină independenţa infrastructurii. Mai ales în domeniul energetic este important să nu riscăm să cedăm controlul unora care au alte interese decât noi. (…) Aceasta afectează independenţa, autonomia, suveranitatea întregii Uniuni Europene”, declara oficialul european.

Nu știe stânga ce face dreapta

Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat, ieri, în exclusivitate pentru Evenimentul zilei, că discuțiile cu China General Nuclear Power Corporation continuă deoarece este „un partener selectat oficial și legal”. El a precizat că, deși nu a fost de față, deoarece Klaus Iohannis nu l-a invitat în delegația la Casa Albă, președintele a discutat cu omologul său american despre zona nucleară civilă, care este „small nuclear reactor”, adică reactoare mici de 100-200 de megawați. Anton Anton a precizat că asta nu înseamnă că reactoarele se vor construi cu China, ci că sunt doar discuții avansate în acest sens.

În schimb, așa cum am precizat, Guvernul a oferit părții americane, pe căi oficiale, posibilitatea de a intra în proiect sau de a prelua integral proiectul de construire a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

De acest proiect s-a ocupat și vicepremierul Viorel Ștefan (care a plecat între timp la Curtea de Conturi a UE) în calitate de șef al Comitetului interministerial pentru proiecte cu China. Acum a fost preluat de vicepremierul Mihai Fifor. Proiectul este coordonat de directorul NuclearElectrica, Cosmin Ghiță. I-am solicitat și lui un punct de vedere, însă până la ora închiderii ediției nu a răspuns.

Tehnologia NuScale

În luna martie Nuclearelectrica a semnat un Memorandum de Înţelegere cu firma americană NuScale Power în vederea realizării unui schimb de informaţii tehnice şi economice cu privire la tehnologia nucleară inovatoare dezvoltată de NuScale.

Scopul acestui memorandum este evaluarea dezvoltării, autorizării şi construcţiei reactoarelor modulare mici (SMR) ca o potenţială soluţie pe termen lung pentru România. NuScale dezvoltă o centrală nucleară pe baza de reactoare modulare cu apă ușoară pentru a furniza electricitate, încălzire termică, desalinizare.

John Hopkins, președinte și director general al NuScale declara: ”NuScale așteaptă cu nerăbdare să prezinte o tehnologie nucleară sigură, scalabilă și fiabilă și să colaboreze cu Nuclearelectrica pentru a determina ce rol poate juca tehnologia NuScale în viitorul energetic al României”.

Departamentul pentru Energie din SUA aplaudă acest acord important în vederea evaluarii modului în care tehnologia reactoarelor mici modulare ar putea fi utilizată în România, declara Secretarul SUA pentru Energie, Rick Perry. „Suntem entuziaști în ceea ce privește posibilitățile viitoare și faptul că suntem implicați în dezvoltarea unei tehnologii nucleare de ultimă generație”.

Directorul General al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, s-a declarat încântat de proiect: „Ne dorim să cooperăm cu NuScale pentru a vedea modul în care tehnologia lor inovatoare poate aduce beneficii consumatorilor și necesităților energetice ale României”.

 

Expoziția de la Shanghai

Ministerul pentru Mediul de Afaceri a inițiat un proiect de Hotărâre de Guvern pentru participarea României, cu un Pavilion Naţional de Imagine, la „Expoziţia Internaţională pentru Import din China”, care se va desfășura la Shanghai în perioada 05-10 noiembrie 2019. În Nota de Fundamentare se arată că: „Republica Populară Chineză reprezintă o prioritate în politica României și dezvoltarea relațiilor cu țările asiatice. Prilejul expoziției internaționale reprezintă un vector activ de promovare a valorilor naționale la nivel global, servind drept canal de comunicare pentru intensificarea schimburilor economice, culturale, științifice și tehnologice”.

 

Întâlnirea Trump-Iohannis a adus România TV în topul audiențelor

Cei mai mulţi telespectatori au urmărit întâlnirea dintre președintele României, Klaus Iohannis, și cel al SUA, Donald Trump, la România TV, așa reiese din măsurătorile Kantar Media Audiences. Astfel, România TV a fost lider în topul televiziunilor de ştiri cu o cotă de piaţă de 6,5 la sută. Peste două milioane de telespectatori au ales România TV în timpul transmisiilor speciale de la Casa Albă şi de la Ambasada României la Washington. Astfel, cotele de piață în intervalul 21.00 – 23.15, la nivel național, au fost: 1. ROMÂNIA TV- 6,5 %; 2. ANTENA 3 – 5,6 %; 3. REALITATEA TV – 1,8%; 4. B1 TV – 1.3%; 5. DIGI 24 – 1.3%. (Cătălin Dumitrescu)