Evenimentul Zilei > Social > Cinematografia românească, în doliu! A murit „Țeavă”. Cine este celebrul cascador
Cinematografia românească, în doliu! A murit „Țeavă”. Cine este celebrul cascador

Cinematografia românească, în doliu! A murit „Țeavă”. Cine este celebrul cascador

Cinematografia românească, în doliu!  A murit „Țeavă”. Vasile Popa, zis şi „Țeavă”, a murit noaptea trecută. A făcut parte din echipa lui Sergiu Nicolaescu.

Cinematografia românească, în doliu!  A murit „Țeavă”. Vasile Popa fost unul dintre cei mai premiați și longevivi cascadori din România. A făcut parte din echipa lui Sergiu Nicolaescu în numeroase filme. Cascadorul ar fi împlinit 74 de ani pe data de 23 martie 2021.

Cascadorul Vasile Popa,  fost boxer la Dinamo, a jucat în peste 400 de filme. Norocul său a venit după ce Sergiu Nicolaescu l-a remarcat la un meci de box. Imediat i-a propus să vină în echipa şi să devină cascador în filmele sale.

Cinematografia românească, în doliu! A murit „Țeavă”

„A fost un mare cascador, un bun profesionist şi un camarad de excepţie. Am făcut împreună Mihai Viteazul. Dar şi alte filme de excepţie realizate de Sergiu Nicolaescu. Vasile Popa a făcut şi roluri foarte bune, era distribuit frecvent de regizori. Din păcate, am rămas foarte puţini din acea echipă extraordinară. Sunt foarte trist, dacă nu era pandemia mă urcam în avion şi veneam imediat în ţară. Însă profit de ocazie pentru a-i transmite un ultim omagiu”, a declarat Paul Misai, actor şi cascador.

Cine este Vasile Popa zis „Țeavă”

La cutremurul din 1977, Vasile Popa a participat la descoperirea supraviețuitorilor din blocurile dărâmate din București. ”Am scos 24 de oameni de la blocul Scala!”. A povestit cascadorul  VasilePopa. cel care a fost martor la moartea eroică a colegului său Tudor Stavru, la blocul Nestor.

A jucat alături de cei mai mari actori și regizori, cum ar fi Sergiu Nicolaescu, Mircea Vieroiu, Savel Steopu, Geo Saizescu, Nicolae Mărgineanu, Mircea Danieliuc, Dan Pița și alţi regizori cu renume. Dar și alături de mari actori precum Amza Pellea, Gheorghe Dinică, Horațiu Mălăele, Florin Piersic, Jean Constantin, Ion Besoiu, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Vladimir Guăitan etc) din România și din întreaga lume, realizând mari capodopere ale filmului și cinematografiei româneşti și internaţionale.

Cu farmecul său artistic a reaslizat firme de renume și reprezentative pentru istoria filmului românesc (Mihai Viteazu – 1970, Osânda – 1977, Balanța – 1992, Nemuritorii – 1974, Un comisar acuză – 1974, Dreptatea – 1989, Martor dispărut – 1989, Racolarea – 1985, Trandafirul galben – 1982 și încă cel puțin 300 de filme).

O contribuție deosebită pentru istoria filmului românesc în care și-a expus rolul interpretativ în personaje artistice de mare valoare.

Cinematografia românească, în doliu! A murit „Țeavă”. Cine este celebrul cascador

Suntem profund îndureraţi de dispariţia dragului nostru mentor, coleg și prieten, maestrul POPA VASILE, omul care ne-a dăruit dragostea, curajul și profesionalismul său artistic, caracterul și puterea de a înfrunta moartea în realizarea actului artistic. A fost în permanență un erou omniprezent în multiplele acţiuni umanitare la care a participat pentru salvări de vieţi omeneşti (la cutremurul din 1977, Revoluţia din Decembrie 1989, inundaţii, deszăpeziri și alte activiăți sociale de voluntariat). Maestrul „ȚEAVĂ” , a fost și va rămâne pentru noi cascadorii, omul care ne-a modelat în arta cinematografică. Un om modest și simplu, incontestabil. O figură a portretului cinematografic extrem de realistă și expresivă, „ȚEAVĂ”, a fost un artist complet, inovativ și inventiv în aproape toate domeniile artistice de acțiune (cascador, actor, coordonator și bun profesor al mişcării scenice).