Cine vrea să profite de protestul din 10 august?

Vineri, pe 10 august, este anunțat un mare protest în Piața Victoriei ”Diaspora vine în București”. Facebook-ul este plin de evenimente create special pentru acest protest, se vorbește de 1 milion de persoane iar știrile despre cozile kilometrice de la vamă sunt la fiecare grupaj de știri.

Pentru că orice protest împotriva puterii reprezintă o oportunitate inclusiv pentru interese politice, la această temă s-au atașat și personaje sau partide mici, dar cu ambiții mari, dar și cu agendă proprie, diferită de cea a protestatarilor.

Printre organizatorii evenimentului de vineri regăsim PACT, USR și PMP. Practic, trei partide politice se atașează unei teme cu mult suport popular pentru a căpăta tracțiune electorală pentru viitoarele alegeri.

PACT  sau partidul Bancorex

Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor - PACT  este fondat de Sebastian Burduja, cel care în 2009 a fondat Liga Studentilor Români din Străinatate (LSRS), iar în 2011 a înființat fundația CAESAR - Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani. Acesta este fiul bancherului Marinel Burduja, fost vicepresedinte Bancorex. La lansarea partidului, în anul 2016, au fost prezenți Sebastian Ghiță, Dan Voiculescu și Mihai Gâdea.  Practic, PACT pare să reprezinte un avatar al fostei Securității care vrea să se branduiască ca un partid nou, cu tineri pregătiți ce pot schimba România. Iar capturarea protestului de către PACT nu ar face altceva decât să împingă în față interesele obscure ale unei găști mult prea apropiate de fugarul Sebastian Ghiță.

PMP după plecarea lui Băsescu

PMP, partidul care a cauționat din umbră inițiativele PSD, este acum împotriva corupției. Construcția lui Traian Băsescu, condusă acum de Eugen Tomac, s-a reformat peste noapte și vrea să schimbe România. Participarea PMP la protest nu face altceva decât să adauge agendei protestatarilor o zonă pe care deja am mai auzit-o: unirea României cu Republica Moldova și protejarea drepturilor românilor din afara granițelor. Toate aceste deziderate, oricât de obiective și necesare în ochii unora, nu au însă nicio legătură cu încercarea Diasporei de a transmite un mesaj actualei puteri.

USR – partidul cu moștenire penală

Nu în ultimul rând, pentru a ascunde lipsa totală de activitate a formațiunii, membrii USR s-au hotărât să participe în piață la protestul Diasporei. Ce-i drept, USR se apropie de aparentul deziderat general al protestatarilor prin inițiativa ”fără penali” însă uită să menționeze că în etapa de formare a formațiunii, Nicușor Dan a fost totuși acuzat de o comisie electorală că nu a respectat procedura de finanțare a partidului. Fostul lider al USR pare să fi direcționat fondurile de campanie printr-un cont propriu. 

Această scurtă listă de participanți oficiali la mitingul din 10 august demonstrează faptul că, din nou, vocea Străzii va fi folosită pentru agende divergente, aflate de cele mai multe ori sub infliuența unor zone de forță. Astfel, anunțatul miting se dovedește a fi un instrument care transformă deziderate juste în teme cu substrat politic și de business.

Dar dacă va fi un eșec credeți că-l va asuma cineva?