Cine va urma la conducerea Statului Islamic ?

Cine va urma la conducerea Statului Islamic ?

Fără un lider, organizația jihadistă se poate fractura, însă nimeni nu este de neînlocuit

Moartea liderului ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, în timpul unui raid al forțelor speciale americane în nord-vestul Siriei, pe 26 octombrie, a deschis problema succesiunii sale în fruntea mișcării jihadiste.

Însă, lista potențialilor înlocuitori este scurtă, spun specialiștii și cu atât mai mult după anunțarea morții, într-o altă incursiune, duminică, a purtătorului de cuvânt al ISIS, Abu Hassan al-Muhajir.

Care sunt potențialii succesori

Potrivit lui Hicham al-Hashemi, un expert irakian în ISIS, chestionat de AFP, doi candidați ar putea intra pe listă: Abu Othman al-Tounsi și Abu Saleh al-Jouzrawi, cunoscut și sub numele de Hajj Abdallah.

Ne puteți urmări și pe Google News

Primul este un cetățean tunisian care prezidează consiliul shura al ISIS, un organism consultativ politic, despre care știm foarte puțin, explică expertul.

Al doilea este un saudit care prezidează „Consiliul delegaților” ISIS, care are un rol executiv.

Cei doi bărbați, a explicat Hashemi, au totuși un handicap major: niciunul nu este din Siria sau din Irak, cele două țări din care provine marea majoritate a luptătorilor ISIS.

Alegerea unui lider indiferent fără a se ține cont de acest factor „poate duce la defectări”, notează Hashemi.

Aymen Jawad Tamimi, un profesor universitar specializat în problemă, l-a menționat și el pe Hajj Abdallah ca moștenitor potențial al lui Al-Baghdadi.

Despre el se știu puține lucruri, cu excepția faptului că numele său a fost citat ca „adjunctul lui Baghdadi” în documentele care s-au scurs din ISIS. „Din câte știu, nu este mort”, spune Tamimi.

O altă figură se regăsește în mod regulat printre posibilii lideri: Abdallah Qardash, un fost ofițer al armatei irakiene care a fost încarcerat cu Baghdadi ,în 2004, la Bucca, închisoare pe atunci sub comanda militară a SUA.

Dar, potrivit lui Hashemi, moartea lui Abdallah Qardash  a fost anunțată de mai mulți membri ai familiei sale, inclusiv de fiica sa care se află în mâinile serviciilor de informații irakiene.

Un nou șef pentru nimic?

Max Abrahms, de la Universitatea Northeastern din Boston, consideră că succesiunea lui Baghdadi nu va avea un impact major pe teren. „Prea puțin contează cine ocupă locul lui Abu Bakr al-Baghdadi”, deja aproape invizibil din 2014, spune el.

„La nivel decizional, operațional și de recrutare, ISIS a fost întotdeauna mult mai descentralizat decât al-Qaeda”, adaugă Abrahms.

Potrivit lui Wassim Nasr, consultant specializat în jihad, șeful ISIS a avut rolul de „a da o direcție, un curs”, în timp ce filialele acestei organizații descentralizate trebuiau să se autogestioneze.

„A fost o logică care a fost împinsă la extrem în timpul bătăliei de la Mosul: fiecare emir al ISIS și-a gestionat cartierul, ceea ce a făcut lupta cu atât mai complicată”.

Vorbitor carismatic, cu o aură incontestabilă, Baghdadi nu a deținut însă toate puterile din cadrul ISIS , dar a trebuit să se ocupe de un consiliu important, Shura.

„Baghdadi nu era Stalin ", a spus Wassim Nasr, potrivit căruia problema succesiunii liderului ISIS ar fi fost luată în considerare la nivel intern.

„Shura este cel care va alege următorul lider al ISIS, în conformitate cu obiectivele pe care și le desemnează. Această personalitate va conta, deoarece va fi un indiciu important al cursului pe care liderii ISIS vor să-l dea organizației lor. "

Care este riscul fragmentării ISIS

Oricare ar fi succesorul lui Baghdadi, sarcina sa va fi complexă atunci când mișcarea a trebuit, după înfrângerile sale militare, să se dizolve într-o multitudine de celule clandestine din Siria și Irak, cu comunicări dificile în aceste țări aflate în haos.

Baghdadi a trebuit să se confrunte cu o contestare internă a alegerilor sale strategice în timpul căderii „califatului”, în martie, când a fost acuzat de unii luptători jihadisti că strălucește prin absența sa.

Odată Baghdadi mort, „afiliații ISIS ar putea să-și schimbe fidelitatea sau pur și simplu să decidă să nu-și confirme această fidelitate față de urmașul său”, a declarat Nate Rosenblatt, cercetător la Universitatea Oxford.

Noi alianțe ar putea consolida grupurile rivale jihadiste ale ISIS, precum Hayat Tahrir al-Sham (HTS, fosta filială siriană a al-Qaeda) sau Hurray al-Din, un grup extremist, notează Rosenblatt.

„Baghdadi nu a beneficiat de unanimitate în interiorul ISIS, dar a reușit să țină frâiele organizației", a spus Wassim Nasr, care amintește cum fostul șef al ISIS a reușit să izgonească din organizația sa doi lideri jihadisti din regiunea lacului Ciad, chiar dacă pierduse toate puterile teritoriale din Siria și Irak. Semnul unei autorități reale.

„Este posibil ca unii afiliați la ISIS să nu-și facă cunoscut jurământul de credință față de noul lider al grupării teroriste, sau să dureze până când îl fac cunoscut. La aceste aspecte trebuie să fim atenți pentru a vedea consecințele morții lui Baghdadi asupra rețelei internaționale a Statului Islamic”, afirmă Wassim Nasr.