Cine va ocupa funcția de comisar european. Decizia îi va aparține lui Marcel Ciolacu

Comisia Europeana. Sursă foto: Facebook

România. Decizia privind persoana care va ocupa funcția de comisar european pentru România trebuie luată în curând, având în vedere că mai multe nume sunt luate în considerare, majoritatea fiind propuneri din partea PSD.

Negocierile pentru acest portofoliu sunt în desfășurare pe multiple fronturi, fiind coordonate atât de premierul Marcel Ciolacu, cât și de președintele Klaus Iohannis. Totuși, decizia finală va fi luată de premierul Ciolacu, care va trimite propunerea oficială la Bruxelles.

Marcel Ciolacu va anunța cine va ocupa funcția de comisar european

România vizează în principal un post de comisar european cu atribuții în zona economică, dar sunt considerate și alte opțiuni. Printre posibilele portofolii se numără cel pentru extindere și, de asemenea, unul în domeniul apărării, cu mențiunea că acest ultim post ar putea fi ocupat de președintele Klaus Iohannis, a cărui candidatură este încă discutată în cercurile politice de la Bruxelles, potrivit surselor avizate.

Ce nume se află pe listă pentru postul de comisar european

Recent, vicepreședintele și europarlamentarul PSD, Mihai Tudose, a exprimat îndoieli privind posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis să fie desemnat pentru un portofoliu de comisar european. Tudose a declarat că îi este greu să creadă că premierul Marcel Ciolacu ar opta pentru Iohannis în această funcție, sugerând că relația dintre cei doi nu ar facilita o astfel de desemnare. Comentariile sale au fost făcute într-un interviu pentru Antena 3 CNN.

Potrivit surselor guvernamentale, premierul Marcel Ciolacu ar avea două opțiuni principale pentru postul de comisar european, în funcție de portofoliul obținut de România. Dacă țara noastră va primi portofoliul pentru economie, Mihai Tudose ar fi una dintre persoanele vizate pentru această poziție. În cazul în care România obține portofoliul pentru extindere, Victor Negrescu ar fi favoritul pentru funcția de comisar.

De asemenea, surse din cadrul PSD au indicat că actualul președinte al Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, ar putea fi interesat de un post de comisar european.

Marcel Ciolacu. Sursă foto: Facebook

România trebuie să trimită trei porpuneri

Procedural, România este obligată să transmită două propuneri pentru funcția de comisar european, una de sex masculin și una de sex feminin, astfel încât președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să aleagă între ele. În ultimele două mandate ale Comisiei, România a propus femei pentru acest rol, fiind reprezentată de Corina Crețu în 2014 și de Adina Vălean în 2019. Aceste desemnări au fost acceptate, dar actualul context politic și dorințele exprimate de oficialii români sugerează o schimbare de strategie.

Săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu a declarat că, după două mandate în care România a propus femei pentru funcția de comisar european, se consideră oportun să se propună un bărbat. Această schimbare de abordare este motivată de dorința de a aduce diversitate în opțiunile prezentate Bruxelles-ului, având în vedere că în trecut România a avut doar reprezentante feminine în acest rol. Declarația lui Ciolacu subliniază o posibilă schimbare de strategie în desemnarea comisarului european din partea țării noastre.

După ce președinta Comisiei Europene își va alege echipa de comisari, aceștia vor fi supuși unui proces de audiere în fața Parlamentului European, prevăzut pentru toamnă.

Candidații vor fi verificați

În prealabil, comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European va examina declarațiile de interese financiare și va verifica eventualele conflicte de interese ale candidaților propuși pentru funcțiile de comisari. Acest proces este esențial pentru a asigura transparența și integritatea în selecția celor care vor ocupa poziții cheie în Comisia Europeană. În urma acestei verificări, comisiile de resort vor evalua și vor supune la vot candidaturile individuale, deși aprobarea finală a întregii comisii se face în bloc, Parlamentul European având posibilitatea să aprobe sau să respingă întreaga echipă.

Conform planului, votul asupra comisiei complete ar putea avea loc în luna septembrie, deschizând astfel calea pentru ca a doua comisie von der Leyen să își înceapă mandatul pe 1 noiembrie.