Cine va fura sarea și grafitul României?

Cine va fura sarea și grafitul României? Sursa: arhiva EVZ

Cu mai multă vreme în urmă, am atras atenția că USR-PLUS a pus gând rău Societății Sării din România și că, în mod direct sau indirect, uriașele zăcăminte, cele mai mari din Europa, inclusiv cele de grafit, urmează să fie înstrăinate.

Această operațiune a fost declanșată odată cu demiterea abuzivă a fostei conduceri de către reprezentanții ministrului USR Claudiu Năsui și numirea unui director general interimar. Ne apropiem acum cu pași repezi de momentul în care întreaga activitate va fi blocată, iar profitul înregistrat până în prezent se va transforma în deficit, pregătindu-se astfel calea declarării societății în stare de faliment.

Este o operațiune făcută în etape. Cititorii trebuie informați asupra faptului că Salrom este o societate ale cărei acțiuni aparțin în majoritate statului român, dar care are drept proprietar cu aproape 50% și Fondul Proprietatea. Unii dintre oamenii de încredere ai lui Năsui  promovați recent la vârful ministerului și având tocmai rolul de a lichida într-o formă sau alta societăți de stat din subordinea acestuia, provin din conducerea Fondului Proprietatea și, din acest punct de vedere, atunci când iau decizii, se află în incompatibilitate.

Primim un comunicat formulat în termeni disperați și semnat de întreaga conducere a Federației Naționale Sindicale Salroca, redactat în urmă cu cinci zile și remis ministrului Năsui. Acestuia i se reproșează, pe bună dreptate, faptul că a refuzat să stea de vorbă cu membrii sindicatului, în condițiile în care aceștia au făcut un apel de urgența la domnia sa, semnalând faptul că, prin numirea noilor membri ai Consiliului de Administrație, activitatea societății a fost blocată. Practic, se tergiversează avizarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul în curs prin diverse tertipuri. În cele cinci zile care s-au scurs de la emiterea acestei adrese, Năsui nu a avut niciun fel de reacție.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu voi intra în prea multe detalii tehnice sau juridice. Dar nici nu voi ezita să semnalez o anomalie strigătoare la cer. În fruntea Consiliului de Administrație, în care Ministerul este acționar majoritar cu 51%, Claudiu Năsui a plasat-o ca director general pe Alina Prahoveanu. Cine este această persoană? Un consultant, în calitate de auditor financiar, pentru un număr mare de firme private, ce pot avea relevanță de control asupra anumitor instituții ale statului.

Am lista acestora și o pot oricând da publicității. Aceasă doamnă, Alina Prahoveanu, în conivență cu președintele Consiliului de Administrație, numit acolo tot de Năsui, un anume Ervin Robert Medves, au o singură misiune importantă, pe care până una alta și-o îndeplinesc întocmai. Și anume să blocheze activitatea Regiei Naționale a Sării. Cum? Prin neaprobarea, așa cum ne informează sindicatul, a bugetului de venituri și cheltuieli.

Odată activitatea paralizată, societatea va avea treptat încasări din ce în ce mai mici, în tip ce inevitabil cheltuielile se vor menține la același nivel. Dintr-o societate a statului care a înregistrat an de an profit, Salrom va ajunge o societate numai bună de lichidat. Moment în care acțiunile ei fie vor fi scoase la vânzare, statul român pierzând monopolul asupra uriașelor zăcăminte de sare și grafit, fie va fi silită, evident împinsă de la spate de domnul Năsui, să concesioneze pe nimic toate zăcămintele de sare și de grafit de care dispune România.

Atrag din nou atenția că încet, dar sigur, ne apropiem de acest deznodământ, în timp ce opoziția doarme pe ea.