Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Cine va declanșa RĂZBOIUL CIVIL în Europa? JIHADIȘTII sau GANGSTERII ISLAMULUI? Istoria ALTFEL decât o înveți la școală
Cine va declanșa RĂZBOIUL CIVIL în Europa? JIHADIȘTII sau GANGSTERII ISLAMULUI? Istoria ALTFEL decât o înveți la școală

Cine va declanșa RĂZBOIUL CIVIL în Europa? JIHADIȘTII sau GANGSTERII ISLAMULUI? Istoria ALTFEL decât o înveți la școală

„În 20 sau 30 de ani, Europa va deveni un stat autoritar sau imperial, vor urma războiul civil și descompunerea”. Este profeția șocantă a istoricului belgian David Engels de la Universitatea liberă din Bruxelles.

Engels susține că acesta nu va fi un conflict militar tradițional, ci un război pentru controlul zonelor „no go”, în care nici poliția, nici pompierii, nici ambulanțele, deja nu îndrăznesc să intre.

Teoria profesorul Engels pare să se bazeze pe ceea ce se petrece în faimosul cartier Molenbeek din Bruxelles. Aflat la câteva minute de mers pe jos de marile atracții turistice ale capitalei belgiene, acest cartier de numai câțiva kilometri pătrați adăpostește 95 de mii de oameni, 80 la sută dintre ei sunt musulmani, majoritatea marocani.

Cartierul sărac, în care 30 la sută dintre locuitori nu au loc de muncă, a devenit însă cunoscut în toată lumea pentru terorism. Toți cei nouă jihadiști responsabili pentru atacurile de la Paris din noiembrie 2015 aveau legături cu acest cartier.

Atacurile din martie 2016 de la Bruxelles au fost plănuite în Molenbeek și executate de complicii lui Salah Abdesalam, care a crescut în cartier. Armele folosite în atacul asupra publicației Charlie Hebdo au fost cumpărate din Molenbeek și exemplele ar putea continua.

Până și unul dintre premierii belgieni, Charles Michel, a recunoscut că Molenbeek pare cartierul general al jihadului contra Europei. „De fiecare dată când este un atac terorist, este o legătură cu Molenbeek.”

Ceea ce face acest cartier atât de periculos nu este însă neapărat ardoarea religioasă. În Molenbeek, fanaticii religioși sunt minoritari, dar au intrat într-o alianță ciudată cu niște tineri musulmani mult mai puțin pioși – traficanți de droguri, hoți, tâlhari sau gangsteri care trăiesc din taxe de protecție.

Există mai multe credințe comune între aceste două lumi care par atât de diferite. Atât jihadiștii, cât și membrii lumii interlope se simt întâi de toate musulmani.

Un studiu realizat de Pew Reasearch Center a ajuns la concluzia că „religia este caracteristica identitară numărul 1 pentru musulmanii din Europa (…) Nivelul la care se identifică pe baza faptului că sunt musulmani este la fel de mare în Marea Britanie, Spania și Germania ca în Pakistan, Nigeria sau Iordania și chiar mai mare decât în Egipt, Turcia sau Indonezia”.

În al doilea rând, cei care poartă războiul sfânt și infractorii musulmani au în comun ura pe care o simt față de țările gazdă. Unii din motive religioase, alții pentru că societatea nu le oferă oportunitățile la care ei cred că ar avea dreptul.Și unii și alții luptă împotriva statelor europene.

În sfârșit, jihadiștii și bandele de infractori au în comun glorificarea violenței. Cine ascultă piesele RAP ale lui Ismo, de pildă, va recunoaște multe dintre temele ISIS, de la ura față de homosexuali la atacurile împotriva evreilor. De altfel, nu e niciun secret că mulți dintre teroriști au un bogat cazier de mici infracțiuni, ba unii au fost recrutați pentru jihad în închisoare.

Într-o singură privință pare să se fi înșelat profesorul Engels – atunci când a afirmat că populația nu e înarmată. În Molenbeek acest lucru nu e valabil. Avertismentul vine de la un expert al Institutului Flamand pentru Pace, Nils Duquet:

„Până în 2006, puteai să intri într-un magazin din Bruxelles și să cumperi o armă fără să ai un permis. După asta erai obligat să obții autorizație pentru această armă, dar mulți nu s-au deranjat. Ca urmare, o sută de mii de arme nu sunt trecute în nicio evidență. Sunt undeva în Europa, dar nu se știe la cine”.

Duquet spune însă că teroriștii au posibilitatea să facă rost de arme de asalt fără mare bătaie de cap.

“Mulți traficanți de arme din Balcani vin aici. (…) Un Kalashnikov costă în Bosnia 250 de euro, iar în Bruxelles îl poți vinde cu 1500. E clar că e vorba de nenumărate mici loturi de arme traficate cu ajutorul unor vehicule private.”

 

Publicat in categoriile: Invitatii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: