Deși PNL a obținut un scor cu 28 de procente mai mare decât PMP în alegerile locale, liberalii au eșuat în negocierile politice
Cel mai bun scor politic al PNL după 1990”, spuneau copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, după rezultatul obţinut de liberali la alegerile locale de pe 5 iunie. „Este un scor foarte bun, raportat la absolut orice scor pe care PNL l-a obținut”, adăuga Alina Gorghiu pe 6 iunie.
FOTO: UDMR, condusă de Kelemen Hunor, a obținut cinci Consilii Județene FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Cu toate acestea, liberalii nu au reușit să transforme scorul politic în ma jorități Consiliile jude țene. Ne mai vor bind de func țiile de pre ședinte de CJ. Astfel, deşi scorul obţinut de PNL la nivel naţional a fost de 32%, ei au ajuns la egalitate cu PMP care a obţinut circa 4%.
PNL, la egalitate cu PMP
Exact ca liberalii, partidul lui Traian Băsescu a reuşit să formeze majoritatea în nu mai puţin de 9 judeţe. Concret, PMP a făcut majorități cu social-democrații în județele Constanța, Prahova, Neamț, Caraș Severin, Timiș și Maramureș și s-a aliat cu liberalii în Consiliile Județene din Alba, Arad și Ilfov.
FOTO: PNL-ul Alinei Gorghiu nu a reușit să fructifi ce politic voturile obținute la alegerile locale FOTO: EVZ
În majoritatea cazurilor, consilierii judeţeni PMP au avut „votul de aur”. „Dacă rămânem să privim la Lună, să facem opoziție, pur și simplu această brumă de consilieri pe care am obținut-o folosi la nimic în alegerile legislative”, a explicat Traian Băsescu alianţele locale cu PSD şi PNL.
PSD, de două ori mai bun ca PNL
Şi la primării, PSD a obţinut un scor mult mai bun decât PNL, 1677, faţă de 1081. Diferenţa între PSD şi PNLdeşi liberalii au pretins că au avut un scor mult mai bun decât partidul lui Dragneas- a observat şi la nivelul primăriilor reşedinţă de judeţ.
Astfel, PNL a câștigat doar în 11 mandate (Cluj-Napoca, Timișoara, Ploiești, Oradea, Arad, Piatra Neamț, Suceava, Botoșani, Alba-Iulia, Reșița), jumătate față de PSD, care are 20 de municipii reședință de județ, la care se adaugă Primăria Capitalei și cele șase sectoare.
UDMR a produs una dintre cele mai mari surprize la alegerile locale din iunie. Maghiarii au reuşit să obţină preşedinţia a cinci consilii judeţene (12%) în condiţiile în care au luat un vot politic de 4,98% la nivelul întregii ţări.
UDMR conduce acum Harghita, Covas na, Bihor, Mureș și Satu Mare. Maghiarii nu mai reu șiseră de 12 ani această per formanță. UDMR i-a „suflat” PNL-ului trei judeţe câştigate de liberali în 2012. La Bihor s-a înregistrat cea mai dramatica situație: judeţ dominat copios de PNL, liberalii au pierdut Consiliul Judeţean la un singur vot.