Cine sunt membrii CCR. Scandalurile legate de numirile lor

CCR. Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EVZ

Cei nouă judecători ai CCR sunt aleși pe sprânceană de către cele mai importante instituții din România. Cu toate acestea nu au fost ocoliți de controverse legate de numirile lor sau activitatea de dinainte de a ajunge la CCR.

În acest moment CCR este condusă de către judecătorul Marian Enache. Acesta a fost Consilier al fostului președinte Ion Iliescu, și membru în CPUN după căderea regimului Ceaușescu. A fost deputat în Parlamentul României în mai multe legislaturi, este doctor în drept și a fost ales drept președinte al CCR cu unanimitate.

Livia Stanciu este un alt judecător al Curții. Fosta președinte a Înaltei Curți, Livia Stanciu este numită la CCR în 2016 de către președintele Klaus Iohannis. La acel moment au existat voci care au spus că această numire vine pe fondul scoaterii basma curată a președintelui din mai multe dosare, inclusiv cel cu casa de la Sibiu. Cert este că Livia Stanciu va sta la CCR până în 2025.

O altă numire controversată a fost cea a lui Gheorghe Stan, fost șef al Secției Speciale de investigare a magistraților. Despre el s-a spus că a ajuns la CCR ca un favor după ce secția pe care o conducea a deschis dosar Laurei Codruța Kovesi.

Sursa: arhiva EVZ

CCR locul de retragere după pensie

Nici numirea lui Bogdan Licu, un alt judecător la Curții, fost procuror nu a scăpat de zvonuri. Chiar în acele zile s-a descoperit faptul că a plagiat la lucrarea de doctorat, titlu la care a renunțat ulterior. Cert este că s-a descoperit atunci și a făcu parte dintr-o lojă masonică, dar și faptul că a fost un student mediocru.

Cu toate acestea a fost numit în funcția de judecător și va rămâne acolo până în 2031. Simina Tănăsescu fost consilier prezidențial al lui Iohannis a ajuns și ea la CCR într-un context ciudat. Numai ce fusese acuzată că s-a întâlnit cu fostul judecător CCR Petre Lăzăroiu ca să arunce un semn de întrebare asupra unei decizii.

Mai exact este vorba despre decizia Curții prin care Klaus Iohannis a fost obligat să o demită pe Kovesi. De altfel la CCR mai este și o altă fostă consilieră prezidențială, Mihaela Ciochină. Lista este completată de Cristian Deliorga, Atilla Varga și Iuliana Scântei