Cine sunt adevărații vinovați pentru morții din atentatul de la Londra?

Cine sunt adevărații vinovați pentru morții din atentatul de la Londra?

“Jucăm ruletă rusă cu viața oamenilor, lăsând niște condamnați cunoscuți pentru radicalismul lor jihadist să umble liberi pe străzile noastre!" Este cea mai dură sentință dată sistemului de justiție din Marea Britanie după atentatul de pe Podul Londrei.

Curios, declarația nu aparține vreunui lider populist, ci unui fost șef al biroului național de securitate pentru combaterea terorismului din Marea Britanie. Mai mult, a fost publicată de ziarul The Guardian, cunoscut pentru pozițiile sale radical progresiste. Același Chris Phillips susține că :“Sistemul de justiție penală ar trebui să se autoanalizeze. Lăsăm oameni să iasă din închisoare… Condamnăm oameni pentru infracțiuni foarte-foarte serioase și apoi îi lăsăm să se întoarcă în societate când încă sunt radicalizați. Atunci, cum putem să avem pretenția ca poliția și serviciile de securitate să ne apere? Am spus-o de mai multe ori astăzi. Jucăm ruleta rusă cu viața oamenilor”.

Declarațiile lui Chris Phillips vin după ce reprezentantul guvernului conservator, ministrul Brandon Lewis, a refuzat în mod repetat să spună dacă atentatul comis vineri la Londra reprezintă un eșec al autorităților, dar a precizat că este nevoie de mai multe evaluări ale sentințelor date criminalilor violenți.

Dincolo de declarațiile autorităților, faptele nu pot fi legate. Usman Khan, în vârstă de 28 de ani, a putut să înjunghie mortal două persoane pe Podul Londrei și să rănească alte trei, în ciuda faptului că era cunoscut ca jihadist autorităților și îi fusese pusă o brățară electronică pentru a-i fi monitorizate mișcările.

Ne puteți urmări și pe Google News

Khan a fost condamnat în 2012 la o pedeapsă cu închisoarea de minimum 18 ani, din cauza participării sale la un complot care viza aruncarea în aer a mai multor obiective, printre care Bursa de Valori din Londra, Ambasada Americană și reședința primarului de atunci al capitalei- Boris Johnson, actualul premier. Teroristul a făcut, însă, apel și pedeapsa i-a fost redusă la 16 ani de închisoare, din care jumătate petrecută în închisoare. Această nouă sentință a permis eliberarea jihadistului acum un an. De notat este faptul că, atunci când au revizuit sentința de 18 ani, judecătorii Curții de Apel, inclusiv Lordul Justiției Brian Leveson, au declarat că cea mai îndreptățită să ia o decizie cu privire la punerea în libertate este Comisia de Eliberare Condiționată (Parole Board). După atentat, însă, această comisie a dat un comunicat în care spune că nu au avut nicio ingerință în această decizie, iar teroristul Khan ar fi fost eliberat automat.