Într-o amplă analiză pe seama evenimentelor care au zguduit Justiția românească în ultimele zile, Alina Mungiu-Pippidi se referă la două contexte care, deși paralele, par a se întrepătrunde, cazul Sorinei, fetița din Baia de Aramă aflată în centrul dispitei privind adopția internațională, și cazul GRECO, de unde, între altele, vine recomandarea de a se renunța la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.
Textul publicat pe site-ul www.romaniacurata.ro ridică până la urmă niște semne de întrebare referitoare la mecanismul instituțiilor statului. Și, mai mult decât atât, e adusă în atenție chestiunea legată de ”spiritul de castă”. ”Magistrații Curții de Apel Craiova au respins, joi, cererea de revizuire a adopției internaționale în cazul Sorinei, fetița din Baia de Aramă, adoptată de familia din SUA. Astfel, adopția rămâne valabilă”, scrie autoarea textului.
Pe de altă parte, Alina Mungiu Pippidi se referă la ceea ce s-a întâmplat la CSM, în aceeași zi. ”Procurorii din CSM au respins cererea de suspendare a procuroarei Maria Pițurcă, care a ridicat-o pe sus cu mascații pe micuța Sorina de la familia de asistenți maternali cu care locuia”. Analistul scoate astfel în evidență spiritul de castă al unor categorii profesionale. ”Procurorii rareori găsesc că un alt procuror greșește, cum fac și medicii, polițiștii etc. Spiritul de castă”.
Alina Mungiu-Pippidi pune ca atare problema existenței Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, cea contestată în raportul GRECO. Secție pe care și președintele României, Klaus Iohannis, o vrea desființată. ”Desigur, cele de mai sus sunt exact motivul pentru care există SIIJ, criticat de GRECO și a cărui desființare a cerut-o Klaus Iohannis”. Și totuși, în final, cine va face ca mecanimsul din Justiție să devină coerent? ”Desigur, nu e PSD cel care se bucură de încrederea că va rezolva cu obiectivitate problema răspunderii magistraților și nu prea e clar cine se bucură de încrederea asta”.
Dincolo însă de jocul politici, o problemă există, conchide analistul. ”În Italia, partidele vizate de anchete de corupție brusc au devenit și ele preocupate de răspunderea magistraților la vremea respectivă. Dar am putea măcar să conștientizăm că problema există?”.