Scenariile bombă după demiterea lui Voiculescu. PNL strigă din nou: „Cine e generaluuul?”

Scenariile bombă după demiterea lui Voiculescu. PNL strigă din nou: „Cine e generaluuul?”

Scenariile politice fac parte din viața noastră de trei decenii, dar sunt anumite perioade în care realitatea bate imaginația celor care țes intrigi. Momente de criză au mai fost: căderea guvernului Radu Vasile și retragerea lui Emil Constantinescu din cursa prezidențială, căderea cabinetului Emil Boc și preluarea puterii de către USL, retragerea lui Crin Antonescu, taman când vedea luminița Cotroceniului la capătul tunelului.

Poate că momentele enumerate mai sus nu se compară cu furtuna din jurul lui Florin Câțu, dar sigur și aceasta va avea urmări politice.

Care ar putea fi acestea?

Să recapitulăm scenariile după care ar putea evolua lucrurile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prima variantă este că USR-PLUS trece peste pierderea lui Vlad Voiculescu și continuă guvernarea în alianță cu PNL. Singurul care ar putea determina alianța lui Dan Barna și Dacian Cioloș să continue alături de Florin Cîțu este președintele Klaus Iohannis. Dar avem informații că el își dorește asta? Nu prea. Mesajele dinspre USR-PLUS sunt foarte violente și dacă, după o întâlnire cu președintele, își vor schimba brusc părerea vor părea niște copii râzgâiați. Se sinucid, schimbându-și decizia luată miercuri?

Al doilea scenariu este că PNL le face pe plac, desemnând altă persoană să fie prim-ministru. Cine ar putea fi aceasta? Se vehiculează mai multe nume: Ludovic Orban, Nicolae Ciucă sau al unuia dintre liderii care au performat în administrația locală. În acest caz, PNL este cel care ar părea sinucigaș, dând impresia că e o anexă a USR-PLUS.

În ambele aceste variante, unul dintre principalele partide din coaliția guvernamentală cedează și, implicit, devine ”anexă”, partidul secundar. Dar este această imagine atât de periculoasă, considerând că trăim într-o țară care uită repede scandalurile și avem alegeri abia în 2024?

Al treilea scenariu este că USR și PLUS pleacă de la guvernare și lasă PNL să se descurce. Din ”insistența” celor din alianță de a irita PNL, pare că e și dorința lor, dinainte de a fi demis Vlad Voiculescu. Acest scenariu continuă cu obligativitatea lui Florin Cîțu de a merge în Parlament cu un cabinet minoritar. Îl votează PSD și AUR, după ce, din decembrie încoace, strigă ”Jos Cîțu!”? M-aș mira, dar de ceva vreme nebănuite sunt căile pesediștilor, conduși după strategii de neînțeles pentru noi.

Așa ajungem la al patrulea scenariu, se prezintă PNL la Parlament cu un guvern minoritar condus de altcineva. Ludovic Orban e unul dintre nume, dar tot anul trecut PSD a înjurat guvernul liberal condus de președintele PNL. Se sinucid pesediștii votându-l acum? Cel mai probabil se va propune un alt nume și aici apare fostul general activ Nicolae Ciucă. Acesta ar putea fi numele care să primească vot de încredere, dacă ar propune un cabinet minoritar.

În fine, ultimul scenariu este al alianței pe față PSD cu PNL, sub diverse pretexte, de la stăvilirea virusului mortal la modificarea Constituției. După mine este cel mai puțin probabil.

Trebuie spus că ultimele două scenarii îl pun într-o lumină proastă pe Klaus Iohannis, care-și va vedea compromis dezideratul ”fără PSD la decizia politică”. Dar, la cât au pierdut alții, asta e cea mai mică lovitură încasată de un politician român în criza asta.