În urma numeroaselor reclamații primite de la cetățeni, Primăria Sectorului 1 a declanșat în luna octombrie 2016 campania “Aer curat, Bun de respirat”, acțiune civică ce are ca scop rezolvarea problemelor de mediu create de poluatorii din nordul Bucureștiului, printre care se găsesc și S.C. IRIDEX Group Import Export S.R.L. și S.C. Stericycle România S.R.L.
Incineratorul Stericycle nu este sursa mirosurilor din zona Chiajna – Rudeni și funcţionează respectând toate reglementările de mediu, transmit reprezentanţii companiei într-un comuncat de presă.
Compania precizează că nu gestionează gropi de gunoi, precum se afirmă în campania „Vrem aer curat” și nici nu operează cu deșeuri menajere. Aceasta deține singurul incinerator de deșeuri periculoase din București, care nu poate emite hidrogen sulfurat sau amoniac, substanțele care produc mirosurile reclamate de către populație. De asemenea, compania susține că lipsa informațiilor asupra incinerării poate discredita inclusiv planurile edilitare de construire în zonă a unui incinerator care să valorifice energetic deșeurile menajere. În plus, Stericycle sublinează faptul că circularea în spatiul public a unor informații eronate cu privire la specificul activității sale creează confuzie, defăimează și afectează fără temei imaginea sa.
Stericyle nu controlează „una dintre gropile de gunoi care otrăvesc aerul din nordul capitalei”
Stericycle România activează în domeniul neutralizării deșeurilor periculoase. Compania nu deține și nu operează vreo groapă de gunoi. Activitatea sa presupune eliminarea deșeurilor periculoase (medicale, industriale, veterinare, farmaceutice) prin tehnologia incinerării și a sterilizării, în funcție de indicațiile și obligațiile prevăzute de lege pentru fiecare tip de deșeu.
Incineratorul nu este cauza mirosurilor reclamate de cetățeni
„Aşa cum a probat autorităților în multiple ocazii, Stericycle nu poate fi sursa mirosurilor – incinerarea este un proces de ardere/oxidare care nu emite în nicio situație hidrogen sulfurat și amoniac. Pe lângă această situație de fapt, autoritățile abilitate au constatat în nenumărate rânduri, prin verificări pe amplasament, faptul că incineratorul nu este sursa disconfortului resimțit de către populația din împrejurimi. În plus, începând din 24 octombrie, activitatea incineratorului a fost sistată total, dar cetățenii au continuat să reclame persistența mirosului, iar acest lucru este ușor de verificat cu autoritățile“, se arată în comunicat.
Arderea modernă protejează populația și mediul
Incinerarea este singura soluție tehnologică permisă la nivelul Uniunii Europene pentru eliminarea deșeurilor periculoase. Incinerarea este acceptată și obligatorie pentru că realizează neutralizarea acestora în siguranță, atât pentru populație, cât și pentru mediu. Avansul tehnologic actual permite ca echipamentele să rețină emisiile rezultate în urma incinerării până la niveluri de două ori mai mici decât cele stabilite prin lege. Echipamentele exploatate de către Stericycle sunt realizate în baza celor mai noi tehnologii în materie de incinerare la nivel mondial, cu respectarea nivelelor BAT (Best Available Techniques) și BREF (BAT Reference Documents – standardul celei mai bune tehnologii existente în acest moment la nivel european și în S.U.A., care asigură controlul integrat al poluării în aer, apă și sol).
500.000 de lei - investiţie anuală în mentenanţă
Compania și incineratorul își desfașoară activitatea în deplină legalitate, conform normativelor specifice și cu totală responsabilitate față de comunități și mediu, într-un domeniu strict și amplu reglementat. În ultimele 30 de luni, activitatea incineratorului a fost verificată prin mai mult de 30 de controale de la diverse autorități ale statului (Direcția de Sănătate Publică, Garda Națională de Mediu, Agenția Națională Sanitar Veterinară), care au constatat că, în niciuna dintre aceste situații, nu au fost generate mirosurile reclamate de către cetățeni. Anual, societatea noastră investește peste 500.000 RON în operațiuni de mentenanță, analize de mediu și cheltuieli pentru protecția mediului, doar la acest punct de lucru.
„Compania noastră își exprimă nedumerirea față de acțiunile Primăriei Sector 1, care se opune funcționării incineratorul Stericycle, dar susține public intenția construirii, în aceeași zonă, a unui incinerator de deșeuri municipale cu valorificare energetică. Dorim să precizăm faptul că Stericycle România consideră proiectul edilitar ca fiind util pentru comunitate. Incinerarea deșeurilor municipale este un proces complementar incinerării deșeurilor periculoase, ce reprezintă o cantitate mult mai mică (sub 0,5%) din deșeurile municipale. Apreciem însă că, în contextul confuziei create în spațiul public, este important ca populația să înțeleagă și în cazul proiectului edilitar că incinerarea deșeurilor menajere și a celor periculoase reprezintă astăzi o soluție tehnologică viabilă și capabilă să asigure protecția mediului și a oamenilor“, transmit reprezentanţii companiei.
Compania este în egală măsură preocupată de sursa și efectul mirosurilor din zonă asupra propriilor angajați ai punctului de lucru Chiajna – Rudeni și înțelege pe deplin nemulțumirile și îngrijorările cetățenilor. În același timp, aceasta apreciază că este parte din soluțiile care asigură protecția populației, a mediului și implicit a aerului, prin implementarea celor mai bune tehnologii de gestiune a deșeurilor periculoase disponibile la nivel mondial.
Eliminarea deșeurilor medicale periculoase prin incinerare reprezintă un serviciu valoros, de utilitate și siguranță publică, puțin cunoscut, prin care se asigură protecția comunităților de îmbolnăviri provocate de agenții patogeni din deșeurile medicale.