Cine i-a „furat” lui Geoană victoria

Maşinăria electorală a PSD a dat rateuri pe 7 iunie. Acesta este motivul pentru care social-democraţii s-au trezit că le lipsesc procentele cu care voiau să depăşească PDL.

După ce estimările rezultatelor indicau o remiză PDL-PSD, Mircea Geoană şi ceilalţi lideri social-democraţi s-au precipitat duminică seară în a acuza PDL de fraudarea alegerilor. Rezultatele oficiale au arătat o pseudovictorie, deşi liderii PSD se aşteptau să se detaşeze cu 4-5 procente de PDL.

Cine i-a „furat” lui Geoană „victoria”? Rezultatele pe judeţe arată că problemele au fost chiar în rândul filialelor PSD conduse de baronii „electorali”. Semnalul este destul de prost pentru candidatul la preşedinţie Mircea Geoană, pentru că arată vulnerabilitatea sa în faţa baronilor locali ai partidului.

Cum câştigătorul Cotrocenilor ar putea fi decis de două-trei sute de mii de voturi, Geoană riscă să piardă alegerile doar dacă îi supără pe câţiva baroni care, în ziua votului, nu au chef să se dea jos din pat. Mazăre i-a arătat „pisica”

Cel mai mare minus de voturi a fost contabilizat de PSD la Constanţa. Filiala condusă de Radu Mazăre, chiar dacă s-a clasat pe primul loc în judeţ, a avut un minus de 13 procente. Rezultatul era de aşteptat dat fiind că liderii PSD Constanţa, nemulţumiţi că centrul nu le rezolvă numirea oamenilor pe funcţii, au anunţat că nu se vor implica în campanie.

Boicotul lui Mazăre a însemnat un minus de 70.000-80.000 de voturi, adică aproape două procente mai puţin la scorul general al partidului.   Vanghelie nu este atotputernic Maşinăria electorală a PSD s-a defectat şi în Bucureşti, în ciuda eforturilor lui Marian Vanghelie, care se lăuda faţă de liderii PSD că a „băgat milioane în campanie”. La Vanghelie nu a fost vorba de un boicot, ci din contră, de un exces de zel. Cu toate resursele aruncate în joc, PSD a adunat în sectorul 5 doar 16.000 de voturi, iar la nivelul Capitalei puţin peste 70.000, ceea ce arată că Vanghelie nu este atât de puternic pe cât pare. „Salvarea” sa a venit din faptul că nici rivalii de la PDL nu s-au mobilizat mai bine, astfel că scorul prost al acestora a mai redus din decalaj.

Neoficial, de la nivelul organizaţiei de Bucureşti sunt indicaţi ca vinovaţi primarii Neculai Onţanu şi Cristian Popescu Piedone, care nu s-au implicat deloc în campanie. Deşi în sectorul 2, respectiv 4, străzile erau împânzite de panouri cu figurile lor care „garantau” pentru candidaţi, ele au fost comandate, plătite şi instalate tot de Vanghelie. Oficial, explicaţia primarului sectorului 5 a fost acuzaţia de fraudă electorală. Hrebenciuc, aproape egalat de PDL

PSD a pierdut 6 procente şi la Bacău, fieful electoral condus de Viorel Hrebenciuc. Scorul obţinut de PSD la Bacău a fost de 31,88%, cât media pe ţară. Iar din spate, PDL a venit în forţă şi s-a apropiat la un procent de PSD.

Şi la Dolj, fief electoral patronat de Mircea Geoană, PSD a înregistrat un minus de 5,5%. La Buzău, un alt judeţ „roşu”, social-democraţii au avut cu 7,5% mai puţin decât la parlamentare. La Gorj, PSD s-a clasat pe primul loc. Faţă de locale şi parlamentare, filiala are cu 10% mai puţin.

La Prahova, PSD a avut un minus de aproape 8% faţă de parlamentare.

„Este o înfrângere dureroasă, dar rezultatul este nedrept pentru că a fost viciat de modul în care PDL a făcut campanie. Mă refer la bunuri care s-au împărţit şi la un adevărat turism electoral. În Prahova au votat 25.000 de oameni pe liste suplimentare. Eu am opus o campanie bazată pe bannere şi afişe. N-am dat nici măcar o plasă, n-am mişcat nici măcar un trabant cu oameni”, a declarat, pentru EVZ, Marian Săniuţă, preşedintele PSD Prahova. Acesta recunoaşte că, în interiorul organizaţiei, există o stare de demobilizare cauzată de faptul că „PSD Prahova este oco lită şi ignorată de conducerea centrală”.

Lipsa de mobilizare în aceste judeţe a mai costat partidul lui Geoană încă 2-3 procente la scorul general. Dacă starea de demobilizare se va repeta şi la prezidenţiale, şansele lui Geoană de a ajunge la Cotroceni scad. Oricum, el porneşte de la un scor sub cel al partidului.

Dacă în ecuaţie mai intră şi dispoziţia sau indispoziţia unor lideri locali de a-l sprijini, atunci lucrurile se complică pentru candidatul PSD. Din acest motiv, menţinerea partidului conectat la resursele guvernării, astfel încât toţi baronii locali să fie mulţumiţi, va fi prioritatea lui Mircea Geoană.   PREMIANŢI

Baronii care şi-au făcut datoria

PSD şi-a menţinut întâietatea în ultimele dintre fiefurile sale electorale: Oltenia şi Muntenia, zone din care îşi recoltează cea mai mare parte a votanţilor. Printre „premianţii” PSD se află doi baroni locali cu notorietate: Liviu Dragnea şi Marian Oprişan. La Teleorman, PSD a obţinut 51% din voturi, iar la Vrancea - 48%. Ambele judeţe sunt mici şi nu au o pondere consistentă în totalul voturilor. Tot printre judeţele premiante ale PSD se află Olt (47%), Ialomiţa (44%), Dâmboviţa (43%), Galaţi (42%) şi Argeş (41%).

PSD nu a reuşit să recupereze nimic însă în nordul Moldovei. Din contră, PDL şi-a consolidat dominaţia în fostele fiefuri ale PSD - Suceava, Botoşani şi Neamţ. Cât despre Transilvania şi Banat, PSD şi-a men ţinut scorurile „tradiţionale” de 20-27%. A scăzut în Hunedoara şi Maramureş, dar a crescut în Bistriţa-Năsăud, Sibiu şi Arad. În acelaşi timp, PSD rămâne pe locul al treilea în judeţe mari din Ardeal precum Cluj şi Bihor. Pentru a avea şanse la alegerile prezidenţiale, Geoană are nevoie, pe lângă consolidarea electoratului din Transilvania, şi să câştige Capitala şi să recupereze în Prahova, Constanţa, Suceava şi Iaşi.

CITIŢI ŞI:

Alianţa PDL+EBA începe decapitarea filialelor codaşe

SENATUL EVZ: Pipiţe, oieri şi factorul bling în alegerile europene

EDITORIALUL EVZ: Gigi Şnur şi prosopul lui Crin

FLORIAN BICHIR: Geoană şi criza pakistaneză

Ecologiştii, mai verzi în PE

Alegerea extremă a europenilor

Voturi cumpărate cu napolitane şi bere

20 de europarlamentari îşi reînnoiesc mandatul

Ei sunt cei 33 de europarlamentari aleşi de români