Cine face „Revista literară“?

Conflictul de orgolii care a zguduit Radio România Cultural (RRC) în ultimele săptămâni se pare că se va finaliza cu o soluţie de compromis.

În privinţa intenţiei de a schimba, începând cu 1 martie, realizatorii emisiunii „Revista literară radio“, redactorul-şef al postului, Oltea Şerban-Pârâu, a declarat, pentru EVZ: „Avem intenţia să lăsăm emisiunea la locul respectiv, cu realizatorii de-acum, pentru că proporţiile luate de acest fapt divers intern au fost mult prea mari şi consider că nu merită efortul de a continua acest război stupid“. Proiectul poetei Adela Greceanu, aprobat în cadrul selecţiei „Radio România 80“ şi cu care se intenţiona înlocuirea actualei formule, îşi va găsi alt loc în grila de programe. Protest semnat de personalităţi

În apărarea formatului actual al emisiunii şi a realizatoarei Teodora Stanciu au „sărit“ un număr de 86 de intelectuali, mulţi nume cu mare greutate în cultura română: Nicolae Manolescu, Alex Ştefănescu, Andrei Pleşu, Daniel Cristea-Enache, Dan C. Mihăilescu, Mircea Horia Simionescu, Ana Blandiana, Romulus Rusan, Doina Jela, Eugen Simion, Ileana Mălăncioiu, Sorin Alexandrescu, Alexandru Zub ş.a. Redactorul-şef al RRC consideră însă că Teodora Stanciu şi-a „pus în mişcare“ numeroasele relaţii cu care a ameninţat-o pe holurile instituţiei şi că multe nume nu au ştiut exact ce semnează, fiindcă li s-a prezentat o versiune „apocaliptică“ a evenimentelor.

Teodora Stanciu şi colegii săi contestă modul în care li s-a adus la cunoştinţă intenţia „schimbării“, care nu a respectat procedurile formale pentru modificări în grilă şi nu a urmat unei evaluări a muncii echipei actuale. În replică, Oltea Şerban-Pârâu dezvăluie că cei trei nu au dat niciodată concurs pentru această emisiune, „titularizarea“ Teodorei Stanciu urmând faptului că „a intrat pe sub pielea“ fostului realizator, actualul pensionar Liviu Grăsoiu. Provizoratul emisiunii durează de un an şi patru luni. Emisiunea se difuzează duminica, între orele 12.00 şi 13.00, şi a fost iniţiată, în 1939, de marele scriitor şi om de radio Vasile Voiculescu.