Deşi se dă unul dintre cei mai mari critici ai puterii actuale, mogulul este el însuşi un muşteriu al statului, pe care îl numeşte discriminator, abuziv şi clientelar.
Ori de câte ori are ocazia, Dan Voiculescu se erijează într-unul dintre cei mai mari critici ai statului. "Statul-tâlhar" este una dintre expresiile favorite ale mogulului Antena 1, fie că vine vorba de nivelul de trai, taxe, impozite sau de mediul de afaceri.
În spatele Frondei pe care o închipuie şi o conduce, afacerile controlate de familia Voiculescu prosperă şi prind consistenţă tocmai prin contracte cu instituţii ale "statului- tâlhar". Cine pe cine tâlhăreşte?
Studiu de caz
Dincolo de afacerile cu energie, imobiliare sau media, influenţa lui Voiculescu a ajuns să se întindă până la Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor (CONAS), o instituţie din subordinea Secretariatului General al Guvernului. CONAS a atribuit firmei Blue Sky Turism, o agenţie de turism "de buzunar", al cărei acţionar majoritar era Corina Mirela Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu, un contract pe bani europeni de zece ori mai mare decât cifra de afaceri a acesteia.
Procedura prin care instituţia guvernamentală a atribuit un contract de 3,6 milioane de lei unei firme cu trei salariaţi, care putea strânge atâta bănet abia în nouă sau zece ani este cel puţin dubioasă.
ARANJAMENTE
Licitaţie dedicată pentru agenţia Corinei Voiculescu
Contractul prevede ca SC Blue Sky Tourism să asigure servicii de transport şi auxiliare pentru zece vizite de schimb de bune practici în Spania, ale membrilor CONAS. Pentru a obţine accesul la contract, firma Corinei Voiculescu nu a trebuit să suporte nici rigorile, nici concurenţa unei licitaţii.
Un singur contract, banii pe zece ani
Procedura aleasă a fost "dialogul competitiv", adică o preselecţie urmată de o negociere. Caietul de sarcini a fost "croit" pe dimensiunile Blue Sky, iar selecţia finală a fost pur formală. Suma este însă cu mult mai concretă – 3,6 milioane de lei pentru o firmă a cărei cifră de afaceri medie, pe ultimii trei ani, era de zece ori mai mică:361.000 lei!
Selecţie prin telefon
Întrebaţi de "Evenimentul zilei" care a fost modalitatea prin care au selectat firma care să cheltuie banii europeni, reprezentanţii CONAS ne-au spus că au contactat diverse firme, prin telefon, pe care le-au ales din nomenclatorul agenţiilor de turism.
Cum anume le-au ales din nomenclator? Prin sondaj, ne-a răspuns Oana Duca, şeful serviciului financiar-contabil. "Probabil că au pus degetul,la întâmplare, cu ochii închişi", comentează surse din domeniu.
Aşa ar fi selectat, până la sfârşitul lunii ianuarie 2011, 12 firme dispuse să presteze serviciile. Dintre acestea, nouă firme nu respectau, spune Oana Duca, prevederile obligatorii ale legislaţiei privind achiziţiile publice. A urmat apoi întocmirea caietului de sarcini (în februarie) şi invitarea celor trei firme la negocieri (martie).
Caiet de sarcini "pe măsură"
Blue Sky Turism (Corina Voiculescu – 52%) nu pare că s-a temut nicio clipă că ar putea rata afacerea. Oferta ei a fost practic egală cu cea maximă ce putea fi plătită de instituţia guvernamentală – 3,6 milioane de lei.
În rest, nicio problemă. Prin caietul de sarcini se solicita, în februarie 2011, ca echipa Blue Sky să fie compusă din cel puţin trei specialişti. Exact trei salariaţi a avut agenţia în 2010, potrivit raportării la Ministerul Finanţelor. În 2009 avusese doi angajaţi.
Potriviri dubioase
O altă clauză prevede ca firma să fi avut o cifră de afaceri medie pe ultimii doi ani (2009 şi 2010), de cel puţin 300.000 de lei. "Este cel puţin ciudat să soliciţi o cifră de afaceri de 300.000 de lei pentru un contract de 3,6 milioane! De ce nu 400.000 sau de un milion?", s-au arătat intrigaţi specialiştii din turism consultaţi de "Evenimentul zilei".
Nu am putut afla un răspuns la această întrebare, dar este cert că dacă cifra de afaceri cerută era de 400.000 lei, firma Corinei Voiculescu nu ar fi trecut peste acest prag.
"Învinşi" de profesie
Participarea celor două firme contracandidate în "finala" cu Blue Sky este tot un mister. Amazing Turism avea o cifră de afaceri mai mare decât a firmei Corinei Voiculescu, dar a ieşit pe pierdere în ultimii trei ani.
Caietul de sarcini, întocmit în februarie, cerea ca media profitului pe ultimii trei ani să fie pozitivă. Deşi "ştia" că a ieşit din cărţi, CONAS i-a invitat pe Amazing (în traducere - "uimitor") la negocieri.
Încercarea noastră de a-i contacta la noul sediu pe cei de la Amazing a eşuat. A eşuat în demisolul întunecat, din fundul curţii, într-un bloc vechi de pe Moşilor, unde nu am găsit niciun indiciu despre vreo agenţie de turism.
Nu-şi amintesc de "licitaţie"
Directorul celuilalt candidat "Intertour Voyage" ne-a spus însă că nu-şi aminteşte să fi participat vreodată la competiţie.
"Nu-mi amintesc să fi participat la vreo licitaţie a acestei comisii, cu spitalele, sunteţi sigur că despre firma noastră e vorba? Cum spuneaţi că se numeşte exact comisia? Nu cred, să verific şi eu mâine (n.r. - azi)", ne-a declarat Andreea Maria Iliescu, directorul Intertour Voyage.
În concluzie, firma în care Corina Voiculescu deţinea 50% a fost selectată, telefonic, prin sondaj, alături de alte 11 firme găsite în nomenclatorul firmelor de turism.
A fost declarată câştigătoare, după ce a "învins" două firme. Dintre acestea, una nu îndeplinea condiţiile din caietul de sarcini, iar alta nu ştie să fi participat la această licitaţie.
Amatorism la CONAS
Specialiştii în turism contactaţi ne-au spus că cerinţele din caietul de sarcini ar fi incomplete şi lipsite de profesionalism. Ei susţin că este inadmisibil că la o astfel de valoare nu s-a introdus criteriul obligatoriu ca agenţia de turism să fie acreditată IATA (Asociaţia Internaţională de Transport Aerian), deoarece aceasta asigură maximum de eficienţă, plus recuperarea banilor pe biletele de avion în cazul falimentului agenţiei.
Aceiaşi specialişti spun că trebuia să se solicite firmelor detalii despre sistemele de rezervare cu care lucrează, pentru a exista garanţia unor tarife corecte.
Corina a ieşit din firmă
Blue Sky Turism are biroul în vecinătatea Academiei de Studii Economice. Ne-am prezentat, ca simpli turişti, care solicită emiterea unui bilet de avion pentru o destinaţie exotică.
Agenta de turism ne-a confirmat că agenţia nu este acreditată IATA şi ne-a mai spus, printre altele, că firma are acum patru angajaţi. Corina Vociulescu şi-a vândut acţiunile din agenţie, în iulie 2011, la patru luni după câştigarea aşa zisei "licitaţii".
"Nu-mi amintesc să fi participat la vreo licitaţie a acestei comisii, cu spitalele, sunteţi sigur că despre firma noatră este vorba?“
ANDREEA MARIA ILIESCU, director "Intertour Voyage"
BELŞUG
Portofoliul contractelor grupului Voiculescu
Întinderea afacerilor cu instituţiile statului reiese şi din declaraţiile de interese ale lui Dan Voiculescu. Teoretic, acestea nu mai au legătură cu mogulul Voiculescu, el retrăgându-se din acte, în favoarea fiicelor sale.
- Valentin Stan i-a dat lui Dan Voiculescu cu "laptopul" în cap, în direct la Antena 3
- Cum i-a stricat Victor Ponta o "ştire bună" lui Mihai Gâdea! Și tocmai când apăra "onoarea" lui Voiculescu
- Omagiu Conducătorului iubit: Dan Voiculescu oferă românilor "decenii de împliniri măreţe"