Editura Evenimentul si Capital

Cine este cel mai important FILOSOF român? Un reputat specialist îi ia la bani mărunți pe BĂIEȚII DEȘTEPȚI

Autor: | | 1 Comentarii | 951 Vizualizari

Marta Petreu, profesor, scriitor și doctor în filosofie al Universității din București, a comentat, în exclusivitate pentru Evenimentul zilei, pe marginea acestui subiect

Bookfest 2017, târg de carte aflat în desfășurare, a constituit contextul în care filosoful Marta Petreu a acceptat provocarea de a răspunde iscodirilor noastre. Așadar, cine este cel mai important filosof român? Marta Petreu e promptă: „Blaga, firește”. Imediat, revine cu o acoladă largă: „Dar, recunosc, întrebările de felul acesta, care a fost cel mai..., nu îmi plac, sînt o capcană. O cultură mare are mai mulți „foarte mari”, în toate domeniile, și nu un singur foarte mare. De pildă, pentru începuturile culturii române moderne, cel mai important a fost Maiorescu, care a fost filosof, literat, profesor, om politic și, sigur, avocat. El a dat forma și structurile culturii noastre... era un european, insultat de adversari drept cosmopolit, și ne-a dat structurile și azi funcționale ale culturii române”, consideră Marta Petreu.

Trage aer în piept: „Prin Istoria civilizației române moderne, E. Lovinescu e admirabil pentru filosofia culturii și pentru istoriografia României. Tudor Vianu este foarte important în estetică și teoria valorilor. Rădulescu-Motru este important pentru că, studiindu-l, vezi efectul – vai, malign – al sincronizării necritice, mecanice, cu ideile de ultimă oră și modă ale Europei contemporane lui... vezi cum se poate ajunge, de bună-credință fiind, la... totalitarism, la pledoaria pentru totalitarism și la teoria statului român totalitar. Și așa mai departe. O cultură adultă are, pentru fiecare domeniu, mai mulți foarte importanți. Eu îmi imaginez o cultură națională sub forma unui trunchi de piramidă, în care ultima treime e de foarte importanți, care își schimbă între ei locul în funcție de problema pe care o discutăm, o analizăm etc.”.

Odată închisă paranteza, Marta Petreu revine la autorul Trilogiei cunoașterii: „Cît despre Blaga, el face parte dintr-o familie de autori de o extraordinară creativitate înnăscută (și cultivată prin muncă), o familie din care mai fac parte, în România modernă și contemporană, Hașdeu, Iorga, Eliade... Din 1930 începînd, el și-a dublat cu premeditare paternitatea biologică (i se născuse fetița, Dorli) cu o paternitate spirituală, de autor de sistem filosofic. Atunci s-a apucat el de construit sistemul filosofic. Care e uriaș – cît Zidul Chinezesc – și, vai, neterminat, pentru că a venit regimul totalitar comunist, care a instaurat un climat cu totul nepropice pentru libertatea de gîndire și, deci, pentru gîndirea filosofică originală. Dar, în cît a apucat Blaga să scrie, ne-a dat o teorie a cunoașterii, o ontologie, o teorie a culturii și una a valorilor. Era bun cunoscător al științei din vremea lui și a speculat – a gîndit filosofic – asupra ei, așa că foarte multe dintre ideile și conceptele lui pot fi folosite și astăzi, căci, uimitor, sînt în continuare compatibile cu fizica teoretică, de pildă. Iar în filosofia culturii și-a istoriei, gîndim în multe dintre conceptele lui. A fost un filosof uriaș, de o uluitoare creativitate, și numai faptul că a scris în română și că nu a fost tradus la timp face ca azi să nu fie socotit unul dintre marii filosofi europeni din secolul al XX-lea”.

Ultima tușă: „M-am bucurat mult cînd am văzut c-a apărut relativ de curînd (2011), în Italia, sub îngrijirea profesorului Giancarlo Baffo, de la Universitatea din Siena, Trilogia culturii, integrală; „Orizont și stil” în vechea traducere (din 1946) a lui Mircea Popescu și Eugeniu Coșeriu, „Spațiul mioritic” în traducerea (din 1994) a regretatului profesor Marco Cugno, iar „Originea metaforei și sensul culturii” chiar în traducerea profesorului Giancarlo Baffo, care a îngrijit întreaga ediție și a scris un substanțial și important studiu introductiv.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria:

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
22:55 COALIȚIA, pe MUCHIE de CUȚIT din cauza lui DRAGNEA? Se întețesc ATACURILE la PSD. „Fără noi NU ar fi FOST” 20:25 Legea offshore I-A ADUS lui Dragnea ÎNCĂ UN DUŞMAN. Noul val din PSD: „Nu contați pe votul meu pentru această porcărie” 14:02 Înregistrare cu un GREU DIN PSD: „Îl cheamă la DNA să spună că domnul preşedinte…” LA CINE SE REFERĂ? Breaking news 13:08 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:07 ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic. 11:35 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece

Articole salvate