Cine este campionul la natație, cu recorduri ce nu au fost doborâte de 3 decenii

Cine este campionul la natație, cu recorduri ce nu au fost doborâte de 3 decenii

Faptul că provine dintr-o familie consacrată de mari poloişti l-a direcţionat către nataţia de performanţă. Tatăl său, Alexandru Bădiţă, a participat cu naţionala României la Olimpiadele de la Melbourne şi de la Roma.

Iar fratele, Horaţiu Bădiţă, care a avut o soartă crudă, a fost prezent la JO de la Atlanta (1996), unde a luat startul în proba de înot 4×100 de metri liber. Horaţiu a apărat culorile clubului Dinamo şi a fost considerat cel mai rapid înotător din poloul românesc, putând depăşi viteza de 2,2 metri pe secundă. După ce a fost diagnosticat la 30 de ani cu o tumoare pe creier, a fost nevoit să abandoneze drumul către marea performanţă, apoi a decedat.  „Ne vom aminti mereu de el, aşa cum a fost întotdeauna: vesel, optimist, mereu pus pe glume“, declară Cezar Bădiţă.

Cezar Bădiţă, căci despre el este vorba, a obţinut de-a lungul carierei numeroase recorduri naţionale şi internaţionale.

Cea mai importantă distincţie internaţională obţinută a fost medalia de argint în proba de 200 m, la Campionatele Europene de la Helsinki din 2000.

Ne puteți urmări și pe Google News

Născut în aprilie 1979, mezinul familiei de înotători Bădiţă a ajuns ca în acea perioadă să învingă multe nume grele ale nataţiei mondiale.

Finalist la Jocurile Olimpice de la Sydney, el rămâne primul român care a coborât sub bariera de 1 minut şi 50 de secunde la proba de 200 metri liber, performanţă înregistrată la acea ediţie a Olimpiadei.

Ce nu ştiu probabil cei din actuala generaţie de înotători este faptul că unele dintre recorduri nu au reuşit să fie depăşite nici până acum, după 3 decenii. Printre aceste recorduri nedoborâte ale lui Cezar Bădiţă se numără:

    50 m bras, copii 9 ani.  00:40:80, 17/11/1988, BUCURESTI;     100 m bras, copii 9 ani. 01:30:80, 18/11/1988, BUCURESTI;     200 m bras, copii 11 ani,  02:53:80, 20/12/1990, BAIA MARE;     200 m mixt, seniori.  02.01.58, 24/07/2003, BARCELONA;     400 m mixt seniori, 04.19.72, 27/07/2003, BARCELONA;     200 m mixt, master, 02.24.98, 2015, BUCUREŞTI.

Apoi, nu trebuie uitat faptul că mezinul familiei Bădiţă a fost „pe valul“ înaltei performanţe mult timp, după ce a învins nume mari ale nataţiei mondiale.

Iar după ce şi-a încheiat cariera de sportiv, a rămas lângă iubirea de o viaţă, alături de bazin, devenind instructor de înot la Alexandreea Club Fitness & Spa.

Unde lucrează alături de soţia sa, Flavia, fostă voleibalistă de performanţă, care este acum instructoare de aerobic. Ei au împreună două fetiţe superbe, Teodora şi Sonia.

Acum, Cezar oferă cursuri de nataţie, dar nu neglijează nici marea performanţă.

Un caz special îl reprezintă cel al micuţei Ana Baltag. Delegaţia României a reuşit performanţa de a cuceri 7 medalii de aur, 7 de argint şi 7 de bronz la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics, Los Angeles 2015.

În spatele acestor distincţii stă şi un act de caritate, cum s-a petrecut în cazul micuţei Ana Baltag, care a cucerit două medalii de aur la nataţie în cadrul competiţiei din SUA. Tatăl campioanei, Adrian Baltag, a postat în acest sens un mesaj pe pagina sa de Facebook: „Cele două medalii pe care le-a câştigat Ana se datorează în mod deosebit lui Cezar Bădiţă. El este cel care a învăţat-o pe Ana să înoate, i-a perfecţionat stilul de înot şi a reuşit să treacă cu multă diplomaţie peste problemele pe care Ana i le-a cauzat. Mulţumim Managerului General de la Alexandreea Fitness & Spa, Alexandru Hârleşteanu, care ne-a găzduit cu mare drag la antrenamentele de înot“.