Dimităr Berbatov este cel mai scump fotbalist bulgar al tuturor timpurilor, după ce Manchester United a plătit pentru el 38 de milioane de euro.
Mai mult, atacantul de la sud de Dunăre este al doilea cel mai scump est-european din istoria fotbalului, după ucraineanul Andrei Şevcenko, transferat de Chelsea de la AC Milan pentru 45 de milioane de euro. Este însă Berbatov şi cel mai valoros fotbalist al Europei de Est? Într-un top al marilor transferuri de jucători născuţi în fostul bloc comunist, românul Mutu e al treilea. În 2003, Chelsea a plătit 23 de milioane de euro italienilor de la Parma pentru transferul atacantului român.
Judecând din punct de vedere financiar, răspunsul la întrebare nu este prea greu de dat. Iată un amănunt interesat: Berbatov câştigă în două săptămâni la Manchester cât primeşte Mirel Rădoi, căpitanul Stelei, într-un sezon. Cu un salariu de şase milioane de euro pe an, Berbatov câştigă de aproape două ori mai mult decât cel mai bine plătit fotbalist român, Cristian Chivu.
Secret "made in UK"
Şi totuşi, care este secretul lui Berbatov, un jucător care nu a evoluat până acum la marile puteri fotbalistice ale Europei, deşi are 27 de ani?
Berbatov a început fotbalul la clubul bulgar CSKA Sofia, pentru ca în 2001 să se transfere în Bundesliga, la Bayer Leverkusen. Au urmat cinci sezone, 154 de meciuri şi 69 de goluri pentru nemţi, moment în care clubul englez Tottenham, cunoscut pentru politica sa cumpără-creşte-vinde, a făcut o ofertă greu de refuzat: 15 milioane de euro.
Campionatul englez se pare că a fost secretul reuşitei pentru Berbatov. 11 dintre cele mai scumpe 20 de transferuri realizate în această vară au fost realizate de cluburi din Marea Britanie.
Cinci dintre acestea au implicat fostul club al lui Berbatov, Tottenham. Robinho, Berbatov, Robbie Keane, Modrici, Pavliucenko, Nasri, Fellaini, Jo, Bentley, Mascherano, Bosingwa au ajuns la cluburi importante din Marea Britanie pentru o sumă totală de aproape 270 milioane de euro. Fără ajutor de la "naţională"
Naţionala Bulgariei nu i-a crescut prea mult cota lui Berbatov. Atacantul, chiar dacă a înscris 43 de goluri în 65 de meciuri în tricoul naţionalei, a fost prezent la un singur turneu final, Euro 2004, găzduit de Portugalia. Atunci, Bulgaria a fost eliminată încă din faza grupelor.
La Euro 2008, Bulgaria a ratat calificarea după ce a ocupat pe locul trei într-o grupă câştigată de România şi Olanda. De ce nu Mutu?
Adrian Mutu are cu doi ani mai mult decât Berbatov, dar a ajuns în "fotbalul mare" la aceeaşi vârstă cu bulgarul. În 1999, cu doi ani înaintea transferului lui Berbatov la Leverkusen, Inter a pus ochii pe Mutu şi l-a transferat de la Dinamo. Dacă bulgarul s-a impus în prima echipa a nemţilor, Mutu nu a avut acelaşi statut la valoroasa Inter, care l-a cedat rapid la modesta Verona.
Au urmat însă trei sezoane fabuloase pentru Adrian Mutu, în care atacantul român a reuşit să înscrie 35 de goluri în Serie A, în condiţiile în care evolua pentru echipe ca Verona sau Parma. Evoluţiile lui Mutu au atras atenţia lui Chelsea Londra, care se afla la început de eră Abramovici.
Era Abramovici nu a fost însă şi era Mutu.După un debut perfect, cu trei goluri în patru meciuri, Mutu a avut o criză de formă, încheiată cu un scandal cu antrenorul portughez al lui Chelsea, Jose Mourinho. În septembrie 2004, Mutu primea şapte luni de suspendare pentru consum de cocaină. A fost probabil momentul în care Mutu a pierdut definitiv şansa de a se număra printre cei mai valoroşi jucători din Europa.
Cariera lui Mutu părea salvată după transferul la Juventus, dar torinezii au fost retrogradaţi pentru scandaluri de corupţie. La 27 de ani, exact vârsta la care Berbatov avea să semneze cu Manchester United, Mutu ajungea la Fiorentina. Ajuns la Firenze, Mutu şi-a regăsit forma şi se vorbea că transferul său la un club european de mare renume este iminent. Nu a fost să fie pentru vedeta României, care, la 29 de ani, este puţin probabil că va reuşi un transfer la "titanii" momentului în Europa: Real, Barcelona, Manchester, Arsenal, Liverpool sau Inter. Pentru român, anul 2006 a fost sfârşitul de drum, pentru bulgar - începutul unei cariere în fotbalul englez.
Şi Stoicikov a fost peste Hagi
În urma cu 13 ani, Parma plătea Barcelonei doar echivalentul a nouă milioane de euro pentru cel mai mare talent al fotbalului bulgar, Hristo Stoicikov.
Stoicikov venea după un turneu final fabulos cu Bulgaria, vecinii de la sud ajungând până în semifinalele Campionatului Mondial din 2004.
Hagi, care a făcut un Mondial de vis în 1994, a fost preţuit la doar 1,5 milioane de euro de Brescia, care l-a vândut la Barcelona.
Plutonul rus
Rusia a făcut o impresie formidabilă la Euro 2008 şi a impus cel puţin două nume importante în fotbalul european: Andrei Arşavin şi Roman Pavliucenko.
"Cel puţin două" pentru că ruşii mai au un jucător cu un potenţial formidabil, Pavel Pogrebniak. Arşavin şi Pogrebniak sunt colegi la câştigătoarea Cupei UEFA şi a Supercupei Europei în 2008, Zenit Sankt Petersburg.
Cât despre Pavliucenko, evoluţiile de la Euro 2008 l-au dus de la Spartak Moscova la Tottenham. Preţul de transfer: 19 milioane de euro.