Cine e autorul celei mai vândute cărți pe Amazon? Un psiholog care a studiat politica și a bulversat SUA cu ideile sale

Cine e autorul celei mai vândute cărți pe Amazon? Un psiholog care a studiat politica și a bulversat SUA cu ideile sale

Editura Trei pregătește pentru ediția de la finalul lunii mai a Salonului Internațional de Carte „Bookfest” lansarea unei cărți-fenomen în SUA, 12 Reguli de viață - Un antidot la haosul din jurul nostru

Cartea, care a ajuns pe locul 1 în topul vânzărilor pe Amazon, este scrisă de Jordan Peterson, care a devenit în ultimii doi ani cea mai controversată voce pe teme sociale și politice din media internațională, cu precădere în SUA și Canada.

Cine este Peterson și cum a reușit să atragă nu numai foarte mulți simpatizanți și cititori, dar și contestatari?

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Psiholog clinician, cercetător și public speaker, Peterson a studiat Științele Politice și Literatura engleză la Grande Prairie Regional College și și-a încheiat studiile la University of Alberta. Deține un doctorat în Psihologie Clinică, obținut de la McGill University, urmat de un stagiu de practică de doi ani, la spitalul cu același nume. A lucrat, de asemenea, și la Harvard University ca asistent si profesor asociat și are o experiență de peste 20 de ani în munca de psiholog clinician. În prezent este profesor de psihologie la Universitatea din Toronto.

 

Este autor și co-autor a peste 100 de lucrări științifice, cărora li se adaugă și cărțile „Maps of Meaning: The Architecture of Belief”, publicată în 1999 și „12 RULES FOR LIFE - An Antidote to Chaos” care a avut lansarea în Canada în ianuarie 2018 și care va fi lansată în România de Editura Trei, în perioada 30 mai – 3 iunie 2018.

 

El a devenit cunoscut nu numai datorită interviurilor oferite în diverse publicații și emisiuni de televiziune, dar și în mediul online, unde a postat cursurile predate studenților. „În 2013, observând ascensiunea platformei YouTube, dar și datorită popularității unor colaborări cu TVO, un post canadian de televiziune publică, am decis să filmez conferințele mele universitare sau publice și să le urc pe internet. Acestea s-au bucurat de o audiență incredibil de mare – peste un milion de vizualizări până în aprilie 2016. Numărul lor a crescut dramatic de atunci până azi (mai mult de optsprezece milioane în momentul acesta), dar aceasta se datorează parțial implicării mele într-o controversă politică care a avut parte de o atenție exagerat de mare. Însă asta e altă poveste. Poate chiar o altă carte”, scrie Peterson chiar în deschiderea cărții „12 Reguli de viață - Un antidot la haosul din jurul nostru”.

 

Evenimentul la care face referire și care i-a crescut și mai mult cota de popularitate a avut loc în octombrie 2016. Numele său a fost implicat într-o dezbatere la nivel național în Canada, legată de o hotărâre de lege, C-16, privind drepturile transgender-ilor și interzicerea discriminării persoanelor pe baza identității și expresiei de gen. În acest context, profesorul Peterson a refuzat să se adreseze unui student folosind pronumele neutru ales de acesta, declarând că: „Nu voi utiliza cuvinte indicate de alții. În special dacă sunt create de ideologiile radicale de stânga”. În numeroase dezbateri tv pe acest subiect, el a mai declarat că este „împotriva unei legislații care să decidă ce cuvinte ar trebui, eu și alți oameni, să rostim (…) mai ales în cazul unor construcții lingvistice artificiale ale unor persoane pe care le consider ca având vederi radicale”. Poziția lui a creat numeroase controverse în rândul unor studenți și a unor profesori, aceștia sugerând că ar fi vorba despre aspecte legate de încălcarea drepturilor omului, dar a atras și numeroase opinii favorabile, el accentuând că vorbește în primul rând despre libertatea de exprimare.

 

Datorită scrierilor sale, a modului foarte direct în care vorbește despre adevăruri incomode în interviuri și a ideilor sale percutante și tranșante, Peterson a devenit una dintre cele mai importante figuri publice ale momentului, cu influență nu doar în psihologie, ci și în educație, cultură, politică, istorie. Jurnalistul New York Times, David Brooks, îl consideră pe Peterson „probabil cel mai influent intelectual din sfera publică în Occident, în acest moment”.

 

În „12 Reguli de viață - Un antidot la haosul din jurul nostru”, Peterson vorbește despre disciplină, libertate, aventură și responsabilitate, concentrând aceste concepte filosofice sub forma a 12 reguli practice, cu un conținut profund.

 

Norman Doidge, doctor în medicină, autor al „The Brain That Changes Itself” și prieten al autorului, semnează și prefața cărții, spunând despre conținutul acesteia că: „regulile din această carte sunt uneori solicitante. Ele impun parcurgerea unui proces treptat care te împinge către o nouă limită. Aceasta presupune, cum am spus, aventurarea în necunoscut. Depășirea limitelor sinelui actual solicită niște decizii atente și urmărirea îndeaproape a idealurilor: idealuri poziționate undeva sus, deasupra ta, superioare ție – despre care nu poți fi întotdeauna sigur că le vei atinge. Dar dacă nu e sigur că ne putem atinge idealurile, de ce să le mai urmărim? Pentru că dacă nu te străduiești să le realizezi, n-o să simți niciodată că viața ta are un sens”, încheie Norman Doidge.

12 Reguli de viață - Un antidot la haosul din jurul nostru va fi lansată de Editura Trei la Salonul Internațional de Carte „Bookfest”, care se va desfășura în perioada 30 mai - 3 iunie, în noul pavilion B2, de la Romexpo.