Începând cu 1 ianurie 2023, persoanele fizice care închiriază imobile pentru mai mult de 30 de zile sunt obligate să declare contractele la ANAF. Măsura nu îi vizează, însă, pe cei care închriază camere în scop turistic și nici pe cei care își dau terenurile în arendă, care se supun altor tipuri de reglementări și plătesc alte taxe și impozite.
Obligația de a înregistra contractele de închiriere la ANAF vizează persoanele fizice care își închiriază imobilele pe o perioadă mai mare de 30 de zile. Măsura nu se aplică celor care prestează servicii de natură turistică și nici celor care își dau terenurile agricole în arendă.
Această obligație a mai fost prezentă în legislație, apoi a fost eliminată, iar de la 1 ianuarie anul acesta a fost reintrodusă. Măsura îi privește pe cei care cedează folosința pe o perioadă de peste 30 de zile, unei alte persoane, firme ori PFA.
De menționat că acest tip de obligație nu se aplică în cazul persoanelor juridice, care au în schimb alte tipuri de obligații, la fel și cei care închiriază în scop turistic ori și dau terenurile în arendă, care plătesc alte tipuri de taxe și impozite.
„Contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare şi cele din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, au obligaţia înregistrării contractului încheiat între părţi, precum şi a modificărilor survenite ulterior, în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea/producerea modificării acestuia, la organul fiscal competent”, se arată în Codul Fiscal.
Cum sunt definite veniturile din închirieri
Codul Fiscal definește veniturile din cedarea folosinței drept sume de bani, dar și prestațiile în natură. Deci, chiar dacă proprietarul unei locuințe sau a unui spațiu comercial nu încasează bani, ci anumite bunuri sau prestări de servicii, tot este obligat să-și declare contractul și să plătească taxe și impozite conform legii.
„Veniturile din cedarea folosinţei bunurilor sunt veniturile, în bani şi/sau în natură, provenind din cedarea folosinţei bunurilor mobile şi imobile, obţinute de către proprietar, uzufructuar sau alt deţinător legal, altele decât veniturile din activităţi independente”, scrie în Codul fiscal.
Persoanele juridice au alt regim de taxare
ANAF a reintrodus această măsură, de înregistrare a contractelor de închriere pentru a scoate la suprafață veniturile din chirii. Astfel, din datele colectate, inspectorii fiscali au constatat că persoanele fizice care închiriază nu obișnuiescă să-și declare veniturile și nici să plătească impozite. În schimb, firmele care închiriază spații nu se regăsesc în această paradigmă.
Drept urmare, persoanele juridice care obțin venituri din închirierea unor imobile nu sunt obligate să declare acest lucru la Fisc. Acesata deoarece sunt supuse altor reguli prevăzute în legislația fiscală. În cazul acestora, vorbim de bunurile din patrimoniul persoanei juridice pe care le închiriază.
Pe de altă parte, înregistrarea contractelor de închiriere la Fisc este de preferat pentru că oferă caracter de titlu executoriu, conform Codului civil. Un astfel de document, care are caracter oficial este util și în cazul chiriașilor rău-platnici, a celor care întârzie cu plata chiriilor, care produc daune etc., conform avocatnet.ro.