Cine ar putea sa fie primii „locuitori” pe Planeta Rosie? Planul NASA de a coloniza Marte

Cine ar putea sa fie primii „locuitori” pe Planeta Rosie? Planul NASA de a coloniza Marte

Marte este planeta din Sistemul Solar care seamana cel mai bine cu draga noastra Terra. Chiar daca inca oamenii nu au pasit pe solul acestei planete, exista planuri de a realiza in viitorul apropiat aceasta aventura. Ba mai mult, NASA pregateste un proiect in stil mare: trimiterea pe Marte a unor bacterii – care ar devein primii locuitori de pe Planeta Rosie. Acestea ar trebui sa contribuie la realizarea unei atmosfere care sa contina oxigen si sa faca din Marte o planeta locuibila.

Dupa ce, cel putin marea majoritate dintre noi, ne-am convins ca nu exista martieni, cel putin sub forma omuletilor verzi de care se vorbea acum mai multi ani, suntem inca in cautarea formelor de viata primitive pe Marte. La ora actuala nu exista insa semnale clare cum ca pe Planeta Rosie ar exista bacterii sau alte forme de viata similare.

In timp de cautarea acestora continua, NASA pregateste un plan in stil mare: realizarea unor conditii pe Marte care sa o faca locuibila de catre pamanteni. Ce inseamna asta? In primul rand o atmosfera: in lipsa acesteia este greu de imaginat ca se va ajunge la  colonizarea planetei Marte in viitor. Chiar daca oamenii ar putea sta acolo perioade mai mult sau mai putin indelungate, ar fi nevoiti sa petreaca aceasta perioada in ambiente cu conditii de viata, printre care aerul necesar, izolate de mediul inconjurator.

De ce anume NASA ar dori sa realizeze conditii propice vietii pe Marte? Aceasta dorinta nu este doar rezultatul unui studiu ambitios si stiintifico-fantastic, ci ar putea deveni o necesitate intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat, tinand cont de ritmul de crestere al populatiei pe Terra. Numarul locuitorilor Planetei Albastra ar putea deveni atat de mare incat sa fim nevoiti sa cautam alte locuri in Univers care sa ne gazduiasca. Si care loc ar fi mai potrivit decat Marte?

Ne puteți urmări și pe Google News

Din acest motiv cercetatorii de la NASA incearca sa gaseasca metode pentru a realiza o atmosfera pe Marte. Una dintre idei este cea de a trimite bacterii pe Marte – evident bacterii care sa reziste in conditiile extreme de acolo.

Aceste bacterii ar avea de infruntat conditii cu adevarat extreme – nu doar de lipsa a atmosferei si a unei temperaturi reduse, ci si bombardamentul cu raze cosmice, particule care vin din Univers si pot dauna organismele, tinand cont ca Marte nu are un camp magnetic – precum Terra – sa o protejeze.

Ce rol ar putea juca bacteriile?

Acestea, dupa ce ar ajunge pe Planeta Rosie intr-un container la bordul unui rover precum Curiosity, in urma interactiunii cu solul planetei ar urma sa genereze oxigen – gazul fundamental pentru viata noastra. Evident, generarea unei cantitati de oxigen importante va dura multi ani, insa, daca totul merge bine, in viitor Marte ar putea avea o atmosfera asemanatoare oarecum cu cea a Pamantului.

Insa ca Marte sa fie locuibila are nevoie pe langa o atmosfera de apa. Cum ar putea fi generata aceasta apa? O idee interesanta este cea a folosirii de oglinzi care sa concentreze razele Soarelui asupra solului si sa topeasca gheata din subsolul planetei.

La ora actuala cercetatorii de la NASA testeaza mai multe feluri de bacterii intr-o asa-numita Mars room – o camera in care sunt reproduse pe cat posibil conditiile de pe Marte. Vor sa selectioneze cele mai rezistente bacterii, cele care ar putea supravietui drumului si s-ar aclimatiza pe Marte.

Primii locuitori ai Planetei Rosii ar putea deci sa fie bacteriile. Acestea ne-ar putea ajuta sa generam o atmosfera care sa contina oxigen, un prim pas extrem de important spre o viitoare colonizare a planetei cu oameni.

Articol scris de Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro