Probabil că nimeni nu se aștepta ca prințul Harry să-și fi scris singur cartea autobiografică, intitulată „Spare”. Dar acum s-a aflat cine este adevăratul scriitor. Iar acesta este, la rândul său, un personaj fascinant.
Cine este cel care a scris, de fapt, cartea prințului Harry? JR Moehringer este câștigător al celui mai prestigios premiu pentru jurnalism din America, iar povestea sa de viață a fost transformată într-un film, în care este interpretat de Ben Affleck. De asemenea, îl cunoaște pe George Clooney, care i-a prezentat subiectul ultimei sale lucrări.
Cu toate acestea, JR Moehringer nu se numără printre cei bogați, faimoși sau din familii nobiliare care apar în „Spare”, memoriile prințului Harry. El e însă cel care i-a scris cartea.
Și nu este prima incursiune în lumea memoriilor celebrităților. Moehringer a scris și volumul autobiografic „Open”, al lui Andre Agassi, precum și memoriile co-fondatorul Nike, Phil Knight, „Shoe Dog”. Și a primit, pentru scrierea cărții lui Harry, 1 milion de dolari, potrivit Page Six.
Când a lucrat cu Agassi la „Open”, Moehringer s-a mutat la Las Vegas, astfel încât cei doi să poată petrece 250 de ore împreună. Pentru a intra în mintea lui Agassi, el a citit lucrările psihanaliştilor Sigmund Freud şi Carl Jung, a declarat Moehringer pentru New York Times.
Problema relației cu tată la Harry, Agassi și Moehringer
„Freud a fost de mare ajutor, în special cu „Civilizația și neajunsurile ei” și cu ideea instinctului thanatic. Unul dintre stâlpii personalității lui Andre a fost autodistructivitatea lui, și mi-am dat seama că am încercat să evit ideea că aceasta ar putea fi o parte organică a naturii lui”, declara, atunci, scriitorul. Dar, spune Moehringer, atât Agassi, atunci, cât și prințul Harry, acum, sunt personalități complexate de relația proastă cu tații.
Moehringer povestește, în autobiografia sa din 2005, despre copilăria pe care a petrecut-o în Long Island, cum a fost crescut de o mamă singură și cum a încercat să găsească o figură paternă în unchiul său Charlie sau în obișnuiții unui bar de lângă casa sa. Și asta pentru că tatăl său, un DJ rock'n'roll la începuturile radioului FM, își abandonase familia. Iar copilul, neînțelegând că tatăl său lucrează pe o anumită tură zilnic, încerca mereu să-i găsească vocea rotind dureros de încet butonul de căutare a posturilor. În filmul produs de George Clooney după biografia lui Moehringer, The Tender Bar, Ben Affleck îl joacă tocmai unchiul Charlie, menționat mai sus.
Înainte de a deveni „ghost writer”, cum se numește cel care scrie în locul unei celebrități, Moehringer a urmat cursurile universității Yale, apoi a lucrat la New York Times. Au urmat perioadele petrecute la Colorado și la Los Angeles Times, în 1994. În 2000, a câștigat un premiu Pulitzer pentru reportajul său intitulat „Crossing Over”, despre tensiunile care au apărut când s-a deschis un feribot într-o mică comunitate segregată din Alabama.
Pe lângă autoniografia „The Tender Bar”, Moehringer a scris și un roman, „Sutton”, despre tâlharul de bănci Willie Sutton.
Ce este un „ghost writer” bun, de fapt
Cei mai buni scriitori pentru celebrități sunt cei care nu doar că scriu bine, dar sunt și capabili să se pună în pielea celor în locul cărora scriu, fără ca asta să capete ton parodic.
„El e cel mai bun”, spune agentul literar Madeleine Morel, citată de Observer. „Sunt sigură că toată lumea aspiră să fie ca el. Este un scriitor atât de strălucit” Este foarte greu să scrii o carte și, la un anumit nivel, nu sună niciodată ca și cum ar fi fost scrisă de altcineva”.
Dar a fi printre creme de la creme a ghost writer-ilor, trebuie adesea să zbori, în mod deliberat, sub radar. De exemplu, înainte de lansarea cărții lui Andre Agassi, „Open”, în 2009, el a declarat pentru New York Times, cu modestie, că „moașa nu pleacă acasă cu copilul”.