Cinci persoane puse sub control judiciar după percheziții pentru promovarea ideologiilor extremiste

Percheziții. Sursa foto: Arhiva EVZ

Procurorii Parchetului General, împreună cu Poliția Capitalei, au desfășurat sâmbătă o acțiune amplă în București și județul Ilfov, efectuând percheziții domiciliare și audieri în cadrul unor dosare privind promovarea ideologiilor extremiste și incitarea la ură în mediul online. Cinci persoane suspectate de implicare în astfel de activități au fost puse sub control judiciar. Perchezițiile vizează comportamente ilegale care includ mesaje instigatoare la violență și promovarea unor concepte fasciste, legionare și rasiste pe platformele de socializare. Aceasta face parte dintr-o serie de măsuri legale destinate combaterii extremismului și discursurilor de ură online.

Percheziții pentru promovarea ideologiilor extremiste

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Capitalei au desfășurat o amplă acțiune în București și județul Ilfov, efectuând șase percheziții domiciliare.

 

Aceasta a fost parte a unui dosar în care cinci persoane au fost puse sub control judiciar, fiind suspectate de promovarea ideologiei fasciste și incitare la ură.

 

Potrivit Parchetului General, cercetările vizează mai multe infracțiuni, inclusiv amenințare, incitare la violență și promovarea unor concepții fasciste, rasiste și xenofobe pe platformele online.

 

Infracțiuni legate de discursul instigator la ură

Perchezițiile au vizat persoane care, prin mesaje online, au promovat idei care incită la violență împotriva unor candidaturi politice sau susținătorilor acestora, precum și mesaje care sprijină concepții fasciste, legionare și rasiste.

 

În acest context, procurorii investighează comportamentele ilegale manifestate în spațiul virtual, care încalcă legislația privind incitarea la ură și discriminare. Aceste acțiuni sunt reglementate de OUG nr. 31/2002 privind interzicerea organizațiilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob.

Controale extinse în mediul online

În cadrul acestei acțiuni, autoritățile au identificat și urmărit comportamentele extremiste care se manifestă pe rețelele sociale.

 

De asemenea, cercetările se concentrează și pe respectarea regimului armelor și munițiilor, întrucât unele dintre persoanele vizate sunt suspectate de încălcarea acestor reglementări.

 

Perchezițiile fac parte dintr-o serie de măsuri destinate să combată discursurile de ură și activitățile extremiste din mediul online, iar măsurile legale aplicate sunt menite să descurajeze aceste comportamente periculoase pentru societatea românească, Focuspress.ro