Cinci organizații cer Parlamentului României, într-o scrisoare dechisă, să nu se mai pună în calea justiției în dosarele în care sunt implicați parlamentari români și să își asume votul pe care îl dau în astfel de situații, pronunțându-se într-un mod cu totul transparent, la vedere.
„Încetaţi să mai fiţi scutul corupţilor contra justiţiei!” își înce scrisoarea cele cinci organizații - freedom House, Grupul pentru Dialog Social, Expert Forum, Centrul Român pentru Politici Europene și Societatea Timișoara - care cer parlamentarilor români să nu mai pună piedici justiţiei în dosarele în care sunt implicaţi colegii lor, să voteze transparent, cu bilele la vedere, cererile DNA de ridicare a imunitatiii parlamentare şi să nu mai facă declaraţii care aduc prejudicii justiţiei.
Parlamentul României respinge constant cererile DNA de arestare preventivă sau de punere sub urmărire penală, în ultimii ani, Camera Deputaţilor şi Senatul redevenind scutul parlamentarilor şi al foştilor miniştri - actuali parlamentari cercetaţi pentru corupţie, refuzând toate cererile DNA de ridicare a imunităţii parlamentare, subliniază cele cinci organizații.
Marius Isăilă, Florin Popescu, Vlad Cosma, Laszlo Borbely, Victor Paul Dobre sau Ion Stan sunt câteva exemple de parlamentari investigaţi de DNA care au beneficiat de protecţia majorităţii senatorilor şi deputaţilor români, plasându-se astfel deasupra legii.
„Această atitudine sfidătoare subminează statul de drept şi ne plasează în afară civilizaţiei occidentale. Reprezintă, totodată, o trădare a intereselor României, fiind o vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale într-un context extern atât de frământat” se mai arată în scrisoare.
Importanţi lideri politici continuă să intervină, prin declaraţii publice, în actul de justiţie. Astfel, premierul Victor Ponta se solidarizează public cu şefi de consilii judeţene sau primari investigaţi pentru corupţie – Adrian Duicu (Mehedinţi), Ion Prioteasa (Dolj), Radu Mazăre (Constanţa) – acuzând DNA că face „dosare politice”. La rândul lor, lideri locali cercetaţi pentru corupţie sau conflict de interese, precum Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, cer desfiinţarea instituţiilor care îi investighează.
„Solicităm parlamentarilor din Senat şi Camera Deputaţilor să nu mai facă scut pentru imunitatea colegilor lor în faţă justiţiei şi să voteze cu bilele la vedere pentru că electoratul să ştie cum se poziţionează aleşii lor. Solicităm de asemenea tuturor politicienilor să se abţină de la declaraţii ce aduc atingere intereselor justiţiei” conchide mesajul celor cinci organizații.