Editura Evenimentul si Capital

Cinci motive pentru care ne va fi mai rău cu timbrul de mediu

08_masini_CP
Autor: | | 17 Comentarii | 4810 Vizualizari

Odată cu introducerea noii taxe, România riscă sancţiuni din partea Uniunii Europene. Creşterea impozitului pentru maşinile euro 3 şi euro 4 poate fi o frână pentru importuri, spun specialiştii

###În forma actuală, aşa cum a fost prezentată de Ministerul Mediului, noul timbru de mediu va aduce românii care deţin maşini precum şi pe viitorii proprietari de autoturisme într-o situaţie mai proastă decât până acum. Iată cel puţin cinci motive pentru care timbrul de mediu va fi mai dăunător decât taxa de primă înmatriculare, potrivit opiniilor exprimate de specialişti. 1. Rablele revin în circulaţie Cea mai controversată prevedere a proiectului de ordonanţă se referă la maşinile non euro sau cu motorizare euro 1 şi euro 2, care vor beneficia de un timbru de mediu mai mic decât taxa de primă înmatriculare. Potrivit Rovanei Plumb, ministrul Mediului, raţionamentul care a stat la baza acestei decizii este că maşinile vechi poluează timp, deoarece ies mai repede din circulaţie. Mai mult, ministrul a spus: „România nu va fi invadată de maşini second hand foarte vechi (non- Euro), din simplul motiv că acestea reprezintă un procent foarte mic în totalul importurilor”.
  • Noua taxă auto va readuce rablele în circulaţie
Ce nu s-a gândit ministrul este că scăzând taxa auto pentru aceste maşini, concomitent cu creşterea aceleia aplicate pentru cele cu motorizări euro 3 şi euro 4, ar putea creşte apetitul românilor pentru maşini foarte vechi, fabricate până în anii 2000. Motivul pentru aplicarea unei taxe mai mici la maşini vechi nu se susţine deci. 2. Cei care au primit taxa auto înapoi vor fi taxaţi şi mai mult Cei care au achitat taxa de primă vânzare pentru autoturisme înmatriculate înainte de anul 2007 au putut să o recupereze dacă au dat statul în judecată. Dar, la următoarea vânzare, aceştia vor fi obligaţi să achite noul timbru de mediu care, pentru maşinile produse în anii 2000, care au motorizări euro 3 şi euro 4, este chiar mai mare decât în formula anterioară. 3. Încalcă normele europene Stabilirea unei taxe mai mari pentru modelele euro 3 şi euro 4, pretinzând că astfel se respectă principiul poluatorul plăteşte, pare să încalce normele europene, spun avocaţii. Şi acesta este doar unul din motivele care ar putea nemulţumi Uniunea Europeană. Principiul „poluatorul plăteşte” nu este respectat pentru că maşinile mai vechi sunt taxate prin noul proiect mult mai puţin decât modelele mai noi. Noul timbru de mediu nu face aşadar decât să inducă o discriminare.
  • HĂŢIŞUL timbrului de mediu. Cum ar putea fi aplicată noua taxă auto
Cum maşinile cu motorizări euro 3 şi euro 4 constituie ponderea majoritară a importurilor auto realizate în România, rezultă că se încalcă libera circulaţie a mărfurilor în cadrul Uniunii Europene, ceea ce poate atrage declanşarea procedurii de infringement. 4. Vehiculele comerciale vor fi taxate diferit Un alt motiv pentru care UE ar putea fi nemul ţumită de noua formulă a taxei este acela că pentru vehiculele comerciale taxa de primă înmatriculare va rămâne în vigoare. Acestora nu li se va aplica timbrul de mediu, atrage atenţia Augustin Hagiu, liderul Confederaţiei Na ţionale Rutiere. Pentru acest tip de maşini va fi luată în calcul, pe lângă gradul de poluare, şi capacitatea cilindrică. Prin urmare, se va aplica un dublu standard pentru taxarea maşinilor, ceea ar putea nemulţumi forurile europene. Cei care au dat statul în judecată şi au primit taxa înapoi ar putea fi acum forţaţi să achite mai mult
  • PRIMELE DETALII despre noua TAXĂ AUTO: Va fi plătită o singură dată, pentru maşinile cu maxim opt locuri
5 Impact negativ asupra economiei În fine, încurajarea achi ziţiei de maşini foarte vechi va întârzia şi mai mult înnoirea parcului auto. Vânzările de maşini noi vor continua să scadă, ca şi nivelul creditelor acordate de bănci pe segmentul auto. Impactul asupra întregii economii va fi destul de puternic, atrag atenţia producătorii auto.

Iubitul Elenei Udrea il face PRAF pe Ilie Nastase! Adrian Alexandrov a izbucnit DUR: Si-a pierdut mintile!

Pagina 1 din 1


Tag-uri: taxe, auto, timbruStirile zilei

Alte articole din categoria: Taxe & Impozite

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI