Curtea de Apel Bacău a decis, definitiv, să respingă ca nefondat apelul făcut de Primăria Dărmănești, județul Bacău, fapt ce înseamnă că cimitirul eroilor români, care au căzut pentru patrie în timpul primului război mondial, de la Valea Uzului, va fi desființat.
Decizia Curții de Apel Bacău a venit, vineri, 10 februarie 2023, la exact un an după cea a instanțe de fond, și conține doar două rânduri.
”Respinge recursul ca nefondat. Definitivă. Pronunţată conform art.402 teza finală Cod procedură civilă, azi, 10.02.2023”, se arată pe portalul instanțelor.
Mergând înapoi în timp, decizia de azi a Curții de Apel Bacău, vine în completarea celei date la fond, la Tribunalul Bacău, în cursul anului trecut. Atunci, judecătorii primei instanțe au decis să anuleze autorizația de construire a cimitirului eroilor, emisă de Primăria Dărmănești.
”Admite acţiunea conexă formulată de Instituţia Prefectului -Judeţul Bacău şi Prefectul Judeţului Bacău. Anulează autorizaţia de construire nr 69/17.12.2018 pentru lucrări de construire monument cimitir internaţional şi 50 de cruci pentru eroii români emisă de Primarul Comunei Dărmăneşti şi dispune desfiinţarea lucrărilor executate în baza acestei autorizaţii de construire. Admite cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenienta UAT Judeţul Harghita”, se arată în dispozitivul sentinței pronunțate de Tribunalul Bacău, la data de 10 februarie 2022, cu un an în urmă.
Liderii politici maghiari jubilează
Potrivit Hirado, o agenție de știri de la Budapesta, liderii Ținutului Secuiesc și-au exprimat bucuria față de decizia instanței.
”Astăzi a învins adevărul! Sentinţa este definitivă şi irevocabilă: crucile de beton din cimitirul militar de la Valea Uzului trebuie demontate”, a scris Csaba Borboly, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, pe pagina sa de Facebook.
Potrivit politicianului maghiar, secuii au continuat să lupte pe cale legală pentru apărarea drepturilor lor şi şi-au văzut de treabă în linişte şi tăcere.
Într-o altă declaraţie, citată de agenția de presă MTI, Sándor Birtalan, primarul comunei Sânmartin, a spus că a avut încredere în instanța de judedecată.
Eroii români nu au loc lângă cei maghiari
În martie 2019, Primăria Dărmăneşti a trecut cimitirul militar din Valea Uzului, în domeniul său public, iar în luna aprilie a amenajat în mod arbitrar o parcelă românească în cimitirul aparţinând aşezării depopulate Valea Uzului, care se află la limita dintre judeţele Harghita şi Bacău.
În trecut, cimitirul a fost îngrijit de comuna Sânmartin, iar comunitatea maghiară îl privea ca fiind un cimitir militar maghiar.
Cei de la Hirado mai scriu că la data de 6 iunie 2019, ”mii de români au intrat cu forţa în cimitir, pentru a participa la inaugurarea, printr-o slujbă religioasă, a monumentului ortodox român şi a parcelei româneşti, după ce secuii au încercat să împiedice ocuparea cimitirului prin formarea unui lanţ uman”.
La o săptămână după evenimentele violente, autorităţile române competente au precizat că cei 149 de militari români – al căror nume au fost citite în cadrul ceremoniei de după ocuparea cu forţa a cimitirului – nu sunt înmormântaţi, de fapt, în cimitirul militar din Valea Uzului.