Ruşii au votat cum i-a îndemnat Putin -pentru stabilitate.
Vladimir Putin este al treilea lider de la Kremlin care cedează voluntar puterea, un fenomen recent în istoria Rusiei. Dar, în timp ce Gorbaciov şi Elţân au plecat huliţi, Putin se află pe culmile popularităţii. Într-o ţară în care majoritatea tânjeşte după o mână de fier, a fost omul potrivit.
Ruşii l-ar fi ales din nou, chiar dacă ar fi modificat (sau încălcat) constituţia pentru a mai candida o dată. Nu e cazul, deoarece şi-a impus succesorul, votând public şi apăsat cu luni de zile înainte de alegerile oficiale. Iar succesorul şi-a repetat intenţia de a continua politica mentorului şi de a-l numi prim-ministru. E tentant să te întrebi cum ar reacţiona alegătorii dacă preşedintele SUA sau al Franţei şi-ar desemna succesorul şi ar negocia cu acesta un post ministerial. Pe de altă parte, un pact gen Putin-Medvedev garantează o tranziţie lină. Dar în ce condiţii? S-a apelat la metode utilizate la alegerile din 1990 din România.
Opoziţia, cu excepţia comuniştilor sau a extremiştilor, a fost obstrucţionată; nu a avut acces la televiziune. Prezenţa observatorilor occidentali a fost îngrădită. S-a recurs la mobilizarea masivă şi, eventual, îndrumarea alegătorilor. Medvedev ar fi câştigat oricum graţie popularităţii lui Putin. De ce s-a plusat pentru ca scorul şi participarea să fie cât mai mari? Putin a încercat astfel să întărească poziţia viitorului preşedinte, care nu are o bază electorală proprie şi nici rădăcini în serviciile secrete. Căci există riscul ca succesiunea să tulbure echilibrul precar dintre diferitele facţiuni de la Kremlin.
În Rusia s-a creat o legătură primejdioasă dintre politică şi afaceri, care trece prin KGB şi a fost adâncită de renaţionalizarea resurselor energetice. Cei aflaţi la putere au câte două cărţi de vizită: una cu funcţia politică, cealaltă cu poziţia de conducere într-o mare firmă. E o situaţie care conferă o miză suplimentară scrutinului. În acelaşi timp, irită electoratul exclus de la împărţirea bucatelor. Fără alegeri reale, stabilitatea de azi nu o garantează pe cea de mâine.