CHRISTIAN MITITELU: Sa primeze responsabilitatea

Interesul Rusiei este sa aiba un cuvant de spus in tarile care se aflau in asa-numitul "lagar socialist" si care au devenit intre timp membre ale NATO si UE. 

Printre acestea si Romania, care, desi se declara independenta, functiona dupa vechiul model sovietic. Teoretic, posibilitatile de a influenta mersul treburilor in aceste tari sunt mai mici.

Dar o Romanie afectata de instabilitate politica sau de dificultati economice si sociale ofera prilejul de a pescui in ape tulburi. O mare putere ca Rusia, revigorata de exporturile de petrol si gaze si, aparent, mai agresiva, poate fi tentata sa exploateze aceasta vulnerabilitate.

Rusia nu va urmari fatis destabilizarea; exista mijloace mai sofisticate. De exemplu, saptamanalul britanic „Economist” semnaleaza in editia on-line ca Moscova ar fi dispusa sa incurajeze o reintegrare a Transnistriei in Republica Moldova, in speranta de a recupera astfel Chisinaul in sfera sa de influenta lingvistica, economica si militara.

O Moldova trasa in jos de Transnistria ne-ar putea trage si pe noi oleaca spre Rasarit. Nu mi se pare oportuna invocarea pericolului rusesc in campania pentru referendumul din 19 mai.

Ea se inscrie in seria afirmatiilor si replicilor de natura generala, greu de dovedit, dar care corespund cu si amplifica diverse prejudecati sau temeri. Chiar si in conditiile unei campanii murdare, ar trebui sa primeze responsabilitatea.