Nimeni nu e stapan pe Polul Nord, dar in paralel cu incalzirea globala s-a incins lupta pentru controlul sau.
Nu e un secret ca tarile invecinate cu Oceanul Arctic - Rusia, Danemarca, Norvegia, Canada si SUA - planuiesc sa-si extinda zonele exclusive spre sau pana la Pol. Interesul a crescut brusc deoarece calota glaciara care acopera mare parte din ocean incepe sa se topeasca.
Miza e mare. Odata cu incalzirea, resursele din subsolul polar devin, teoretic, mai accesibile. Se estimeaza ca Oceanul Arctic ar ascunde echivalentul zacamintelor de petrol ale Arabiei Saudite. Apoi, restrangerea calotei ar deschide rute de navigatie mai scurte intre continente. Pe plan militar, extinderea zonelor exclusive ar limita patrularea sau ar usura monitorizarea submarinelor care opereaza in vecinatatea Polului.
Conventia Natiunilor Unite asupra dreptului marii atribuie tarilor limitrofe o zona economica exclusiva de 370 km. Daca intinderea naturala a teritoriului terestru, sub ocean, este mai mare, platoul continental al statului respectiv poate fi prelungit cu inca 280 km.
Astfel, Rusia sustine ca Dorsala (muntii) Lomonosov de pe fundul oceanului, care traverseaza Polul Nord, ar fi o prelungire a masei sale teritoriale. Spre a-si intari pretentiile, Moscova a trimis doua submarine la Pol care au plantat un drapel pe fundul marii.
Revendicarile nu se fac insa prin gesturi simbolice, ci prin dovezi stiintifice. Culegerea unor asemenea date reprezinta scopul expeditiei organizate de Danemarca, care sustine ca Dorsala Lomonosov este legata si de provincia sa autonoma Groenlanda (teritoriul cel mai apropiat de Pol).
Canada anunta si ea ca va exercita o prezenta sporita in zona arctica. E vorba intre altele de suveranitatea asupra Pasajului Nord-Vest, un culoar maritim intre Canada continentala si insulele din nordul tarii, care leaga Oceanul Atlantic de Pacific. SUA considera, in schimb, ca pasajul s-ar afla in ape internationale.
SUA nu au ratificat deocamdata Conventia ONU, dar pentru ceilalti ceasul e deja pornit: au zece ani pentru a-si face auzite pretentiile si nu vor intarzia.