CHRISTIAN MITITELU: Guvernul provizoriu Prodi

Italia are un nou guvern, dar tot unul legat de maini din cauza naturii coalitiei de la putere, rezultata din sistemul de vot proportional.

Premierul Prodi fusese obligat sa demisioneze dupa un esec in Senat, unde nu are majoritate. A pierdut pe o chestiune de politica externa, participarea Italiei la operatiunile NATO din Afganistan. Presedintele Napolitano i-a cerut sa persevereze si sa solicite votul de incredere al parlamentului. Cu putin sprijin de la opozitie si senatorii pe viata, guvernul a fost reconfirmat.

Sansele de supravietuire sunt insa slabe. Guvernul este format din sapte partide, reprezentand un larg evantai ideologic: centristi, catolici, socialisti, ecologisti, mai multe feluri de comunisti. Ii uneste doar dusmania fata de fostul premier Berlusconi; altfel, fiecare isi are propria agenda politica.

Faptul ca dl Prodi a anuntat prioritati legislative absolute, incepand cu respectarea angajamentelor internationale ale Italiei, nu garanteaza nimic. Vor exista numeroase prilejuri de neintelegeri in coalitie, mai ales daca ar fi sa atace probleme fundamentale. Sub guvernarea Berlusconi, de centru-dreapta, rata medie de crestere economica a fost de sub 1% pe an. O serie de indicatori sunt defavorabili, iar datoria publica  depaseste PIB. Italia trebuie sa reduca cheltuielile guvernamentale. E o misiune aproape imposibila pentru un guvern atat de eterogen.

Fragmentarea spectrului politic, care duce la asemenea coalitii, se datoreaza tot lui Berlusconi. Cu sase luni inainte de alegeri, premierul-oligarh a modificat  sistemul electoral, revenind la votul proportional cu scopul de a ingreuna coagularea fortelor de centru-stanga. A reusit. Dar, ca si la noi, cand niciun partid mare nu are majoritate, cele de buzunar joaca un rol disproportionat in raport cu voturile obtinute.

Dl Prodi ar vrea sa schimbe sistemul, trecand din nou la votul uninominal. Dar cum? Ar insemna ca partidele mici sa voteze pentru propria desfiintare. Pana la schimbare, coalitia fragmentata va incerca sa supravietuiasca cu mijloacele traditionale: negocieri, migrari si manevre.