În timp ce prietenul său, Bogdan Lobonţ, se complace într-un dolce far niente la AS Roma, proaspătul campion european a explicat ieri, la Reşiţa, cine i-a insuflat ambiţia de a fi cel mai bun.
După ce sâmbătă seară a câştigat Liga Campionilor cu echipa italiană Inter Milano, fotbalistul Cristi Chivu, căpitanul echipei naţionale a României, a fost învoit de selecţionerul Răzvan Lucescu pentru a merge la Reşiţa natală, unde ieri-dimineaţă a participat la dezvelirea unei statui dedicate tatălui său, Mircea.
Ceremonia s-a desfăşurat în faţa stadionului din Valea Domanului, arenă care-i poartă numele lui Mircea Chivu. Tatăl starului de la Inter a fost antrenor secund şi „principal” la CSM Reşiţa, în perioada 1994-1998. Totodată, la gruparea „roş-negrilor” şi-a început Cristi Chivu ascensiunea în fotbalul de mare performanţă.
Antrenat de părinte
„E ca un vis împlinit ceea ce se întâmplă astăzi (n.r. - ieri), la Reşiţa. Mă bucur că avem această statuie aici, în faţa stadionului unde am debutat în fotbal şi unde am fost antrenat chiar şi de tatăl meu”, a declarat internaţionalul Cristi Chivu, despre care foştii colegi dezvăluiau deunăzi, în paginile EVZ, că era poreclit „Jordi”, fiindcă familia Chivu se asemăna dintr-un anumit punct de vedere cu familia Cruyff, unde tatăl (Johan) îşi pregătea fiul (Jordi).
„O familie exemplară”
Emoţionat până la lacrimi în faţa bustului care-l reprezintă pe tatăl său, Cristi Chivu a povestit cât de important este momentul acesta pentru el şi cât de mult a învăţat, la începuturile carierei, de la tatăl său.
Mărturia lui ar trebuie să fie pildă pentru actualii jucători ai naţionalei. Nu mai departe decât acum două zile, Bogdan Lobonţ recunoştea că se complace în postura de eternă rezervă la AS Roma.
În schimb, Chivu a fost mânat mereu de ambiţia de a fi cel mai bun. Asta şi datorită familiei, după cum a susţinut chiar el ieri.
„Am ajuns unde sunt acum doar pentru că am învăţat de la tata să nu fiu niciodată mulţumit de ceea ce am făcut. Sunt foarte bucuros că am avut nişte părinţi de la care am avut foarte multe de învăţat, o familie exemplară, care mi-a explicat ce înseamnă loialitatea, ambiţia, munca şi sacrificiul care trebuie făcute pentru a duce la bun sfârşit ceea ce îţi propui. Pentru mine, tata a însemnat enorm, a fost un exemplu, iar cu atât mai emoţionant este acest moment special, unic probabil, în care un oraş, nişte oameni care au ţinut la tatăl meu, a făcut acest bust”, a declarat Cristi Chivu în conferinţa de presă care a marcat finalul ceremoniei.
Momentul a fost precedat de recitarea chiar de autor, prin intermediul unei înregistrări, a unei poezii compuse special pentru acest eveniment de poetul Adrian Păunescu.
„Îl acuzam pentru că mă trata cu indiferenţă”
Galeria l-a primit cu aplauze pe primul reşiţean care a câştigat Liga Campionilor, iar liderul fanilor i-a dăruit un tricou în culorile echipei FC Reşiţa (actuala denumire a formaţiei). Aplauzele au încheiat şi miniconferinţa de presă, după care jucătorul a plecat spre Bucureşti, unde după-amiază a făcut joncţiunea cu lotul naţional în cantonamentul de la Mogoşoaia.
Cristi Chivu a povestit recent, pe blogul personal, despre relaţia specială pe care a avut-o cu tatăl său, care, prin tot ce a făcut, l-a mobilizat să ajungă un campion.
„Prin clasa a V-a, tata a anunţat-o pe mama că o să ajung un mare fotbalist. Am ajuns să joc la clubul la care era tata antrenor, la CSM Reşiţa, într-o atmosferă pe care o consideram uşor ostilă şi pe care de-abia mai târziu am înţeles-o. Niciodată tata n-a vrut ca eu să fiu băgat în seamă la echipă pentru că eram băiatul lui Chivu. Îl judecam, îl acuzam cumva atunci, în sinea mea, pentru că mă trata cu in diferenţă, se purta cu mine mai rece decît cu ceilalţi jucători. Cerea mult şi eu făceam tot posibilul să-i arăt că sunt bun”, a scris proaspătul campion european.
MARMURĂ ALBĂ
Statuia lui Mircea Chivu cântăreşte 100 de kilograme, fiind făcută din marmură albă cu irizaţii. Lucrarea a fost concepută la Simeria.
Potrivit lui Cristian Bobar, preşedinte la FCM Reşiţa, la ea au lucrat patru sculptori, timp de trei zile şi trei nopţi. Aceştia au avut ca sursă de inspiraţie şase fotografii ale lui Mircea Chivu.
"E ca un vis împlinit ceea ce se întâmplă astăzi (n.r. - ieri), la Reşiţa. Mă bucur că avem această statuie aici, în faţa stadionului.” CRISTI CHIVU, fotbalist la Inter Milano